Fejadagokat vezettek be Nagy-Britanniában - nem érkezett elég zöldség Spanyolországból

A szokatlanul hideg január komoly zöldséghiányt okozott Nagy-Britanniában. A brit szupermarketek ilyentájt Spanyolországból szokták beszerezni a friss zöldséget, de az időjárás miatt ott most komoly áruhiány adódott - írja a 444.hu a BBC-re hivatkozva.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 3. péntek, 12:07
Fotó: Reuters

Több szupermarketláncnál fejadagokat vezettek be. A Tescókban egy vevő maximum három fej jégsalátát vehet, a Morrisonsnál pedig a brokkolivásárlást is korlátozták. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy decemberben a cukkini volt hiánycikk.

A Tesco egyik szóvivője szerint azért kellett bevezetni a fejadagokat, hogy boltjaikban ne keletkezzen teljes áruhiány. A brit közösségi médiában terjedő fényképek alapján ezt nem nagyon sikerült elkerülni, özönlenek a fotók az üres zöldségespultokról - írja a 444.hu.

A helyzet ráadásul súlyosbodhat, miután a januári hideg miatt hat-nyolc hétig egyáltalán nem érkezhet salátautánpótlás Spanyolországból. A BBC beszámolói szerint már most is szinte kizárólag Európán kívülről, jellemzően Kaliforniából importált salátát kapni.

A spanyol zöldség-gyümölcs exportszövetség, a FEPEX tájékoztatása szerint viszont a leveles zöldségek ellátásában egészen áprilisig fennakadások várhatók, ami egész Európára kiterjedhet, hiszen télen az európai zöldségellátmány 80 százaléka a spanyolországi Murcia környékéről érkezne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.02.03 20:22

Még "kiderül", hogy a hideg télről is a Brexit tehet...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html