A csehek kétharmada ugyan nem szívesen vesz kölcsön pénzt csupán azért, hogy ki tudja fizetni a karácsonyi cechet, ám hét százalékuk bevallotta, hogy hitelt vett fel az év végén - idézte a Radio Praha a Cseh Bankszövetség felmérését, amelyet 18-68 éves emberek körében végeztek. A 35 évesnél fiatalabbak könnyebben adósodnak el - átlagosan tízezer korona (123 ezer forint) hitelt vesznek fel.

Karácsony előtt olyasmihez keresnek hitelt az emberek, ami nem számít kirívóan nagy kiadásnak, például mobiltelefon, konyhai eszközök, játékok, elektronikai cikkek vásárlására - mondta a hírportálnak David Smejkal, egy személyes pénzügyi tanácsadással foglalkozó prágai cég vezetője. Gazdasági helyzetük javulásával egyre többen érzik úgy, hogy megengedhetnek maguknak némi adósságot, úgy vélik ki tudják fizetni a törlesztőrészleteket - magyarázza Helena Brychová, miért vesznek fel hitelt egyesek akkor is, amikor jobban keresnek.

A bankszövetség felméréséből az is kiderül, hogy az emberek több mint 50 százaléka banki hitelt vesz fel, míg 25 százalékuk családtagtól kér pénzt. Meglepően sokan - a megkérdezettek harmada - fontolják meg, hogy nem banki szervezet hitelét válasszák. Természetesen főként olyanok, akik nem igazán hitelképesek. Az ilyen források ára azonban legalább 15 százalékos kamat és 30 napos futamidő. A szakértők ezért azt ajánlják, hogy aki hitelt akar felvenni, az alaposan tájékozódjon a lehetőségekről, mielőtt dönt.