Fejre állhat a benzinár a nyárra

A világ legnagyobb olajtermelő országai ugyan megszilárdították a fekete arany árát az 50-55 dollár/hordó körüli áron, ám kérdéses, hogyan alakul a folytatás. Kitart-e az elszántságuk kitermelésük korlátozására, és hogyan befolyásolják az árakat az USA olajpala-termelői?
Komócsin Sándor, 2017. március 6. hétfő, 11:22
Fotó: Napi.hu

Korai még arról spekulálni, hogy az OPEC és a kartellen kívüli legnagyobb olajtermelők folytatják-e az olajtermelést korlátozó akciójukat május után is - idézte Mohammad Sanusi Barkindót, az OPEC főtitkárát a CNBC. Eddig minden jól alakul - tette hozzá a tisztségviselő, aki az e heti CERAWeek rendezvényre érkezett az USA-ba. A rendezvényen mások mellett az orosz és a szaúdi olajminiszter is felszólal a legnagyobb olajcégek vezetői mellett.

Az OPEC, Oroszország és más termelők tavaly egyeztek meg arról, hogy napi 1,8 millió hordóval korlátozzák a világ olajkitermelését. Ezzel akarták stabilizálni az árakat, és a szkeptikus várakozásokra rácáfolva sikerült elérniük, hogy a fekete aranyért stabilan többet kell adni hordónként 50 dollárnál. Hétfőn a londoni Brend ára hordónként 56 dollár körül, az észak-amerikai WTI-é 53 dollár felett alakult.

Attól függ

Az OPEC májusban tarja újabb tanácskozását, amelyen dönthetnek a korlátozás fenntartásáról. Ezt megelőzően az olajkartell és Oroszország monitorozó bizottsága tekinti át a helyzetet március végi kuvaiti ülésén. Barkindo szerint a tavasz vége még nagyon messze van, ha eljön az ideje majd megnézik a számokat és döntenek a hogyan továbbról.

A kritikus kérdésnek az USA olajpala-kitermelése látszik. Az OPEC elnöke ezzel kapcsolatban kitérő választ adott az újságíróknak. A kérdés úgy szólt, átalakítja-e a piaci kínálati viszonyokat, hogy az Egyesült Államok olajkitermelése felfutott napi kilencmillió hordóra? A válasz szerint a helyzet értékelése attól függ, kit kérdez az ember. Most mindenesetre a kitermelés és a készletek alakulása biztosítja a megcélzott 50-60 dolláros olajárat.

Nagy változások

Azért nem tűzték ki célul ennél magasabb ár elérését, mert az nyereségessé tenné a viszonylag drágán termelő amerikai olajpalacégeket. A helyzet azonban az, hogy az utóbbiak szervezetileg és technológiailag is fejlődtek az elmúlt években, ami felboríthatja az OPEC és Oroszország számításait.

Először is az olajpala-kitermelő cégek, amelyek korábban csak egy csapat kezdő vállalkozást jelentettek, mára szervezetté váltak. A legnagyobb olajkitermelő vállalatok köré csoportosultak azzal a céllal, hogy lejjebb szorítsák a költségeiket és felgyorsítsák a befektetések megtérülését.

Nagy különbség van az egyes olajpala-lelőhelyek között is. Az idei év legnagyobb sztorija a Texas és Mexikó alatt elhelyezkedő Permian-medence kiaknázása. Az Exxon Mobil itt a technika fejlődésének köszönhetően már 40 dollár/hordós olajárnál nyereségesen tudja a felszínre hozni a fekete aranyat.

Mi lesz ebből?

Az OPEC abban bízik, a fejlődés csak a Permian-medencére korlátozódik majd (azaz az új technológia csak az ottani geológiai feltételek között működik - a szerk.) - mondja Helima Croft, az RBC Capital Markets tőketársaság árupiaci stratégája. Növelhetik az áraikat a technológia szolgáltató cégek is, azaz egy bizonytalan egyensúly alakult ki az USA olajpala-kitermelésében. De a történet vége az lehet, hogy az OPEC és a többi hagyományos termelő még nagyobb korlátozásokra kényszerül.

A szakértők szerint az a nagy kérdés, hogy Szaúd-Arábia, a kartell legnagyobb országa és Oroszország kitart-e a tavaly kezdett - sokakat meglepő - együttműködésük mellett. A legnagyobb kitermeléskorlátozást a szaúdiak vállalták, és kétséges, hogy mennyi további áldozatra hajlandók még, ha az USA tovább fokozza az olajkínálatra gyakorolt nyomását.

Voltak olyan napok a télen, amikor az Egyesült Államok rekordmennyiségű, napi több mint egymillió hordó olajat exportált a világpiacra. Egyes elemzők arra számítanak, hogy ha ez így folytatódik, akkor az olaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá eshet, márpedig ennek hatása meglátszana a benzinárakban is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.03.06 19:01

Be kene mar fejezni ezt a kamu heti arvaltoztatgatast is vilagszinten. A nagy olajfinomitok hosszu tavra szerzodnek a beszallitokkal, rogzitett aron. A tozsde jatszadozik az arfolyammal, de ez a finomitokat csak minimalisan erinti, viszont kituno urugy, hogy hetente valtoztassak a benzinarakat. Fura modon pont ugy jatszottak az elmult evekben, hogy 50 dollaros olaj mellett ugyan annyi a benzin ara, mint 80-90 dollaros olajar mellett. Erdekes modon a motorolajok ara sem csokkent, pedig az alap ott is a koolaj ( kiveve a szintetitkust ).

Hulyitik a nepet rendesen, mikozben az osszes nagy olajceg oriasit kaszal. Leginkabb azok, akiknek komoly finomito kapacitasaik vannak ( Shell, BP, Chevron, Exxon... ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.03.06 18:38

putyin meg a z arabok nem orulnek, hajra texas! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2017.03.06 17:53

@fazakasl: "Vagy azt már inkább gyorsan elfelejtenék?"

Kitalálták "okosba", hogy "csak" negyedévenként vizsgálják felül az olajárat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2017.03.06 17:50

De ha 50 dollár fölé ment a hivatalos világpiaci kőolaj-ár, akkor a kormány mikor CSÖKKENTI végre az üzemanyagok árát? Mert tavaly azzal az indokkal emelte a jövedéki adókat, hogy mert 50 dollár alá esett!
Vagy azt már inkább gyorsan elfelejtenék?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html