Fejre állt a világ: tudásban is lemaradhat Európa

Az eddig nem igazán a tudásiparukról ismert országok fokozatosan a legjobb tehetségek kibontakozásának helyévé válhatnak - derül ki a Fortune magazin összeállításából.
NAPI Online, 2007. december 10. hétfő, 09:41
Fotó:

Úgy tűnik, kezd megváltozni az az alaptétel, hogy elsősorban az USA, aztán Japán, majd Nyugat-Európa vonzza a legképzettebb embereket. Ha nem találnak ki valami újat eddigi vonzerejük, a jólét mellé, akkor bajba kerülhetnek. Ellenfelükké válhat például a világ olajkészleteinek 25 százaléka fölött ülő Szaúd-Arábia, amely az olajkincsből származó hasznot egyetem alapításra használja. Az ország 12,5 milliárd dollárt - a magyar GDP mitegy tizede - költ egy olyan tudományos-technológiai bázis létrehozására, mint a híres amerikai MIT. A cél a tudomány és a technológia legjobb kutatóinak elcsábítása.

Keletebbre más folyamatok zajlanak. Az indai HCL Technologies informatikai társaságnak egészen a legutóbbi időkig azzal kellett bajlódnia, hogy fiatal alkalmazottai csak akkor húztak le néhány évet a cégnél, ha megvolt az esélyük arra, hogy továbblépjenek, leginkább az USA-ban kapjanak új állást. Mára ehhez képest a feje tetejére állt a világ: a fiatal tehetségek Indiában látják azt az országot, amely a legizgalmasabb lehetőségeket kínálja számukra, s ezért nem akarnak onnan elmenni sehova.

Eközben például az EU csak a régi receptet tudta felmelegíteni: kedvezményeket nyújt azoknak a bevándorlóknak, akik nem gazdasági menekültek - ilyen a külföldről érkezők 85 százaléka -, hanem jól képzett emberek, akik érvényesülési lehetőséget keresnek. Ha igazolni tudják végzettségüket, illetve hogy van egy jó állásuk valahol az unióban, akkor kétéves tartózkodási engedélyt kapnak, amit meghosszabbíthatnak. Nem lehetőségeket nyújt tehát Európa nekik, hanem csak azoknak kedvez, akik már nagyrészt kitaposták maguknak a lehetőséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK