Feketemunkások hada Ausztriában is

Ausztriában minden ötödik építőipari vállalkozásnál alkalmaznak feketemunkásokat - mutatta ki egy hatósági ellenőrzéssorozat.
MTI-Eco, 2010. június 15. kedd, 19:15
Fotó:

Az osztrák hatóságok a múlt héten összesen 320 építkezésen tartottak razziát. A rendőrség, az adóhatóság és a betegbiztosítók szakértői elsősorban a feketemunkát és az adóeltitkolását kívánták leleplezni - írja az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva az MTI-Eco.


Az ellenőrzött 1.560 vállalkozás 20 százalékánál, 317 cégnél tártak fel ilyen szabálytalanságokat, az igazoltatott 4.106 munkás közül pedig 297-ről derült ki a helyszínen, hogy illegálisan foglalkoztatják. A feketemunkások többsége, 215 fő külföldi illetőségű volt - írta online kiadásában kedden a Die Presse című napilap.


Az akciót a külföldiek illegális foglalkoztatását ellenőrző hivatal (KIAB) szervezte. Az ellenőrzés eredményeiről tájékoztató keddi sajtóértekezleten elhangzott, hogy a pénzügyminisztérium a kormányzati takarékossági intézkedések ellenére növelni kívánja a jelenleg 310 fős KIAB létszámát.


A hivatal az év első három hónapjában 7 255 vállalkozást ellenőrzött, és a feltárt adatok alapján 3.436 eljárást indított meg szabálytalanságok, jogsértések miatt. A január-márciusi időszakban összesen 17 992 munkavállalót ellenőriztek, közülük 2 979 fő volt illegálisan foglalkoztatott külföldi.


Ausztria még nem nyitotta meg munkaerőpiacát teljes mértékben a 2004 óta az Európai Unióhoz csatlakozott országok előtt. Így ezekből az országokból csak kvóták alapján meghatározott számban vállalhatnak munkát Ausztriában az idénymunkások, ingázók és gyakornokok, míg a vállalkozások korlátozások nélkül tevékenykedhetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK