Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelentés szerint májusban 40,26 milliárd euró adót fizettek Németországban, ami 4,3 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Legutóbb 2010 első negyedévében regisztráltak csökkenést.

A visszaesés ugyan technikai jellegű, határidők változásának tulajdonítható, de a hosszabb távú folyamatok is azt jelzik, hogy a gazdasági fellendülés üteme mérséklődik; a január-májusi időszakot együttvéve az adóbevétel 3,6 százalékkal nőtt éves szinten, egy évvel korábban, 2011 első öt hónapjában viszont még 9,2 százalékos bevételnövekedést mértek.

Az EU legnagyobb gazdaságának lassulását jelzi egy sor egyéb mutató is: az export például áprilisban 1,7 százalékkal csökkent márciushoz képest, a feldolgozóipar rendelésállománya pedig 1,9 százalékkal esett vissza. A második negyedévben gyengült egyebek mellett a munkanélküliség csökkenésének üteme, és romlott az üzleti hangulat, a kiskereskedők például májusban jóval kedvezőtlenebbnek ítélték helyzetüket, mint egy hónappal korábban - áll a jelentésben, amely szerint a hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékos első negyedévi bővülését jóval visszafogottabb növekedés követheti a második negyedévben.