Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nyilvánvaló, hogy a német gazdaság megsínylette a világgazdaság visszafogott növekedését és a néhány európai országban elhúzódó recessziót. Az erős belföldi kereslet csak korlátozott mértékben tudta ellensúlyozni ezeket a hatásokat" - mondta sajtótájékoztatóján Roderich Egeler, a statisztikai hivatal elnöke. A német növekedési adat a piaci elemzők körében is kisebb csalódást keltett, a Reuters hírügynökség által megkérdezett 18 elemző átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést várt.

A gazdasági növekedést leginkább a belső fogyasztás hajtotta. 2013-ban éves szinten 0,9 százalékkal nőtt az árszintváltozással korrigált lakossági fogyasztás, a kormányzati fogyasztás pedig 1,1 százalékkal.

A sokat emlegetett német export 0,6 százalékkal növekedett, de eközben a német import 1,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi forgalom így összességében nem növelte, hanem 0,3 százalékkal csökkentette a GDP növekedését.

A különböző üzletágak közül a gazdasági szolgáltatások körében mért 3,4 százalékos bővülés volt az egyik legjelentősebb. Az ipari termelés nem változott 2013-ban 2012-höz képest, de az előző kategóriából kimaradó építőiparnak a gazdaághoz hozzáadott értéke 1,2 százalékkal zsugorodott.

2013-ban újabb csúcsot döntött a foglalkoztatottak száma, amely 0,6 százalékos növekedéssel elérte a 41,8 milliót. A foglalkoztatottak termelékenysége azonban 0,2 százalékkal csökkent 2013-ban.

2014-re a piaci elemzők a német gazdasági növekedés gyorsulását várják. A különböző becslések 1,2-2 százalék közé teszik a német GDP idei növekedését. A német kormány hivatalosan 1,7 százalékos növekedést várt.

A Destatis szerdai közleménye nem tartalmazott adatokat a 2013-as utolsó negyedév gazdasági növekedéséről, ezeket várhatóan február 14-én fogja publikálni a hivatal.