Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Zuhanórepülésben címmel megjelentetett elemzésében a kölni gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln - IW) az eddigi 2 százalékról 1,8 százalékra mérsékelte a német hazai össztermék (GDP) idei növekedésére adott előrejelzését, a 2019-re adott prognózisát pedig még nagyobb mértékben, 2 százalékról 1,4 százalékra fogta vissza - írta az MTI.

Az Egyesült Államok és Kína Németország legfontosabb partnerei közé tartozik, és olyan gazdaságként, amelynek "sikere nagyban függ az exporttól", már most megérzi a kereskedelmi korlátozások hatásait. A német gazdaság a feltörekvő országok teljesítményétől is függ, ezért az is visszaveti fejlődését, ha lassul Kína növekedése.

A protekcionizmus hatása világszerte érezhető, mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök tevékenysége, az "America first" (Amerika az első) politikája és a Kínával kezdett kereskedelmi konfliktus hátráltatja a világkereskedelmet és a német gazdaságot. Azonban "nemcsak Trump fékezi a konjunktúrát" Németországban, hanem az energiaárak emelkedése és az utóbbi években jól teljesítő feltörekvő gazdaságok lassulásának növekedése, ami visszaveti az exportot és a hazai beruházásokat is - fejtették ki a kutatók.

Kedvező fejlemények is mutatkoznak, így a magánszektor és az állami szektor fogyasztása továbbra is erőteljes, ami biztosítja, hogy a német gazdaság jövőre sem stagnál majd.

A munkaerőpiac helyzete is tovább javul, a foglalkoztatottak száma az idén 44,820 millió, jövőre 45,180 millió lehet, ami éves szinten 1,2 százalékos, illetve 0,8 százalékos növekedés, a regisztrált munkanélküliek száma pedig a tavalyi 2,533 millió után az idén 2,352 millió, jövőre 2,247 millió lehet a 82,6 millió lakosú országban.

A kép forrása: Pixabay.