Fél év múlva jön az összeomlás - megszólalt a guru

A jómódú amerikaiak elkölthető jövedelmét zsugorító év eleji adóemelés és költségvetési kiadások lefaragása az év második felére felülírja a javuló lakáspiaci helyzet és az olcsóbb energiahordozók kedvező hatását, ami sokkszerűen lefékezheti az USA gazdasági növekedését.
, 2013. március 8. péntek, 13:18
Fotó: Napi.hu

Legjobb esetben 1,5 százalékos gazdasági növekedést vár az USA-ban 2013-ra Nouriel Roubini közgazdász professzor, aki azzal szerzett nevet magának - és érdemelte ki a Mr. Végzet gúnynevet -, hogy megjósolta a pénzügyi válságot. Egy közgazdasági fórumon felszólalva ezt azzal indokolta, hogy az év eleji adóemelések és a március elején érvénybe lépett automatikus költségvetési kiadáscsökkentések együttes fékező hatása az év második felére erősebb lesz, mint a lakáspiac éledezése és a palagáz-forradalomnak köszönhető energia-árcsökkenés gyorsító hatása.

A jómódúak adóemelése jelentősen csökkenti a szabadon elkölthető jövedelmeket, ezért a kiskereskedelmi eladások katasztrofálisan rosszul alakulhatnak. Máris vannak jelei ennek - véli a guru -, és akkor még a kiadáscsökkentések nem is fejtették ki a hatásukat egy olyan gazdaságban, amely alig bővült tavalyt. Az 1,5 százalékos növekedési előrejelzés azért nagyon sovány, mert szakértők szerint az amerikai vállalatok kétszázalékos plusz alatt nem képesek nyereségesen működni.

Kopogtat a végzet

Rubini szerint akkor sem lenne jobb a helyzet, ha az amerikai politikusok képesek lennének megegyezni egy a költségvetési hiányt kedvezőbb módon mérséklő intézkedéscsomagban. A jövőtől loptuk el a növekedést - az eladósodással -, és most eljött az ideje, hogy megfizessük a korábbi tévedések árát. Az USA-nak be kell vállalnia némi megszorítást! - véli a guru.

Roubini arra is figyelmeztet, hogy a tőzsdék jelenlegi jó teljesítménye után sokkszerű lesz a fél év múlva bekövetkező zuhanás. Szerinte az értékpapírpiacok szárnyalása ezúttal rosszul jelzi előre a várható gazdasági folyamatokat - ezért lesz meglepő a lassulás. Ezért az amerikai tőzsdék valahogyan korrigálni fogják jelenlegi részvényárfolyamaikat.

Robini szerint a Fed monetáris enyhítése (QE) mostanra hatástalanná vált. A háztartások nettó vagyona nőtt az elmúlt negyedévben, ami javította a fogyasztói várakozásokat, de a viszonylag gyenge hatást gyakorolt a reálgazdaságra. Ugyanakkor, a QE hirtelen visszavétele katasztrofális hatással lenne a hosszú távú hitelek kamatára, és ezzel teljesen kifektetné a kilábalást. A guru szerint a dollár a nagy versenytársak - a font, a jen és az euró - viszonylagos leértékelődése miatt valószínűleg erősödni fog.

Minden rendben lesz

Jim O'Neill, a Goldman Sachs vagyonkezelő üzletágának vezetője éppen ellenkezően ítéli meg a helyzetet, mint tanult kollégája. Ha az USA ma esedékes foglalkoztatási adata pozitív lesz, akkor az azt fogja mutatni, hogy az amerikai gazdaság szereplői tényleg bíznak a ciklikus fellendülésben. A kaotikus washingtoni politikai helyzet ellenére az amerikai megszorítási politika jobb, mint az európai. A költségvetés helyzete lassan, de biztosan javul. Nagy-Britanniában és a kontinentális Európában túlzásba viszik a szigorúságot.

O'Neill a bika hangulatban lévők közé sorolja magát. Ha nem szól közbe valamilyen váratlan esemény, akkor az amerikai gazdasági növekedés megtartja lendületét - véli. A tőzsdei árfolyamok ésszerűek. A tőkepiac ugyan még nem olyan vonzó, mint korábban volt, de a menedzser nem látja semmi okát az emelkedő trend megtörésének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antonchigurs, 2013.03.10 09:07

@meszi9:Ez egy nagyon mocskos dolog azokkal szemben, akik a $ állampapírjukért, vagy $ bankbetétjükért kőolajat (OPEC), exporttöbbletüket (Kína) adták.
Korlátosnak érzem a hatását már, mert kockázatkerüléskor egyre kevésbé fog $ felértékelődéssel járni, az inflációs spirál meg ha beindul, a pénznyomtatásra, még nagyobb infláció lesz a válasz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.03.09 22:05

@antonchigurs: Erre mondta Ben Bernanke, hogy a válságnak egy megoldása létezik, helikopterről dollárt szórni az emberek közé. Azóta "helikopter Ben" a beceneve....és milyen igaza van !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.09 21:54

Mi lenne, ha a gazdagnak tartott zsidó üzletemberek a dollárban tartott vagyonaikat átváltanák sékelre?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonchigurs, 2013.03.09 08:27

@szkiita:
Ezt tegnap írtam a Portfolion, nincs kedvem újra írni, inkább bemásolom:

Ma számisztika játszik nálam. Fussunk neki az USA-nak.
Négercsók 6500mrd $-ral adósította el a VILÁGOT (nem tévedés) 48 hónap alatt. 135mrd $/hónap.
Ehhez hozzá jön a 85mrd $ higítás havonta.
Cuzáme:220mrd $/hónap
Ha 2000$ segílyt adnánk belőle havonta, az 110.000.000 db niggerre futná, annyi nincs is.
Így tulajdonítsatok jelentőséget a jobb, vagy rosszabb adatoknak.
A csütörtöki új segélyért folyamodók száma, ha 20.000-rel kevesebb a vártnál akkor már megy a
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.09 07:30

@teufel: 2008 derekán nagyon kussoltak ezek a guruk. Menjenek a büdös pics@ba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html