BUX
38667

Félbeszakadt az EU-csúcs - Orbán is megvétózta a javaslatot

Orbán Viktor megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő áttelepítési javaslatot, félbeszakadt az EU-csúcs. Helyszíni tudósítások szerint más uniós delegációnak is problémái voltak a megállapodással. Az EU-török megállapodás ma már nem valószínű, hogy megszületik - közölte egy uniós tisztviselő a BBC-vel.

MTI, Napi.hu, 2016. március 7. hétfő, 20:13

Megvétózta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó - értesült az MTI brüsszeli forrásokból hétfőn. Preben Aamann, Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének szóvivője a Twitteren közölte, hogy az uniós vezetők még a török miniszterelnökkel tartandó munkavacsora előtt egyeztetnek.

Az Eurologus és a Népszabadság brüsszeli tudósítója viszont azt közölte a Twitteren, hogy a magyar miniszterelnöknek nem volt mit megvétóznia, hiszen más delegáció is emelt kifogásokat a megállapodással szemben. Az Eurologus szerint a görögök és ciprusiak például az EU-s tárgyalási fejezetek megnyitása ellen tiltakoznak. Más híradások szerint a még a franciák is az ellenzők között vannak.

Ma már nem lesz megállapodás

Egy uniós tisztviselő a BBC-nek nyilatkozva nem tartotta valószínűnek, hogy ma megszülessen a megállapodás. A Twitteren közzé tett tudósítások alapján a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat azt mondta: az EU-török megállapodás elérhető, de még több időre van szükség. Nem reális a teljes megállapodás elérése ma este - fogalmazott.

Ezt erősítette meg a Reutersnek is egy uniós tisztviselő. A hírügynökség szerint hétfőn nem tudnak elfogadni egy ambiciózus tervet Törökországgal a migránsáradat megállítása érdekében. A forrás szerint több országnak tetszik a megállapodásban megfogalmazott elképzelés, de nem tudják ma elfogadni a megállapodást a nagyon rövid felkészülési idő miatt. Ambiciózusabb lépéseket is üdvözlendőnek tartanak, de ma nem tudnak minden pontban megegyezni - fogalmazott a forrás a Reuters szerint. Még tisztázni kell néhány részletet. A következő napokban intenzíven fognak ezen dolgozni - tette hozzá.

Ez volt a javaslatban

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban - legkésőbb júliusig - eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.