Felbomlott a kormánykoalíció Svájcban

Ellenzékbe vonult a jobboldali Svájci Néppárt azt követően, hogy vezérüket kigolyózták az igazságügyi tárca éléről.
NAPI Online, 2007. december 13. csütörtök, 11:27
Fotó:

Felbomlott a svájci kormánykoalíció és átalakult a kormány azt követően, hogy a Svájci Néppárt vezérét, Christoph Blochert eltávolították az igazságügyi minisztérium éléről, hogy a helyére Eveline Widmer-Schlumpfot, egy nála mérsékeltebb párttársát ültessék. A jelenlegi válság fél évszázados konszenzusos kormányzásnak vetett véget, hiszen a populista néppárt kiválásával megszűnt az a négypárti koalíció és a centrum irányába tolódott el a hétmilliós ország kormányzati politikája.

A gyáripari mágnás Blocher leváltását követően ellenzékbe szorult a vezetésével az októberi választásokon 29 százalékos képviseletet szerző Svájci Néppárt is, melynek parlamenti frakcióvezetője közölte, hogy kizárták a pártból a Blocker helyét átvevő Widmer-Schlumpfot és egy továbbra is a posztján maradt néppárti minisztert, Samuel Schmidet.

A milliárdos Blochernek nagy szerepe volt a korábban a gazdák érdekeit képviselő Néppárt átalakításában. Az idén októberben tartott választásokat megelőző kampány kulcsfigurája elérte, hogy a pártja átalakuljon egy vállalkozásbarát populista testületté, mely jelentős támogatottságra lelt az bevándorlási félelmektől áthatott középosztály körein belül is. A párt 29 százalékos választási győzelme egyedülálló az ország modern történelmében, ahol 1919 óta tartanak arányos képviseleten alapuló választásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK