Lesújtó hír jött az EU-ból

Februárban öt és fél éve a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az euróövezeti feldolgozóipar a londoni IHS Markit gazságkutató intézet csütörtökön közzétett elemzése alapján.
Dzindzisz Sztefan, 2019. február 21. csütörtök, 11:03
Fotó: Pixabay

Az euróövezet feldolgozóiparának aktivitását számszerűsítő beszerzésimendzser-index (BMI) előzetes februári értéke 49,2 pontra csökkent az előző havi 50,5 pontról. Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 50,2 pontot vártak februárra.

A feldolgozóipari BMI februárban elért 49,2 pontos értéke 2013 júniusa óta a legalacsonyabb és már a teljesítmény zsugorodását jelzi. A BMI 50 pont feletti értéke ugyanis a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását tükrözi - írja az MTI.

A feldolgozóipari BMI összetevői közül az új megrendelések beérkezésének üteme a januárit meghaladó, közel hat éve a legnagyobb mértékben lassult februárban. A foglalkoztatás azonban stabil ütemben nőtt tovább még az üzleti hangulat romlása ellenére is. Az euróövezeti tagországok közül Németországban hat éve a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari aktivitás.

A szolgáltatóipari aktivitás azonban erősödött februárban az euróövezetben, mégpedig a vártnál nagyobb mértékben. A BMI előzetes értéke 52,3 pontra, három hónapja a legmagasabbra emelkedett az előző havi 51,2 pontról, jócskán felülmúlva az 51,4 pontos elemzői várakozásokat.

Az euróövezeti szolgáltatóiparban egyaránt javult az üzleti bizalom és a foglalkoztatás is. Németországban a szolgáltatóipar öt hónapja a legnagyobb teljesítményt nyújtotta februárban.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével kalkulált kompozit BMI 51,4 pontra, három hónapja a legmagasabbra emelkedett februárban az euróövezetben az előző havi 51 pontról. Elemzők jóval szerényebb javulást, 51,1 pontot vártak februárra.

"Februárban is stagnálás közeli állapotban maradt az euróövezeti gazdasági aktivitás" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a régiónak nehezére esik majd hozni a 0,1 százalékos negyedéves GDP-növekedést az első negyedévben.

"Németország javuló szolgáltatóipari teljesítményének köszönhetően elérheti ugyan a 0,2 százalékos GDP-növekedést az első negyedévben, Franciaország azonban stagnálás, esetleg recesszió elé néz" - mutatott rá, megjegyezve, hogy a régió egésze viszont a februári megtorpanás után 2013 vége óta a leggyengébb negyedéve előtt áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szabobalazs47, 2019.02.21 11:51

A címben megjelenő Freud-i elírás tökéletesen leírja a valóságot. Így felmerül a kérdés: Talán nem is elírás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html