Felduzzasztják a lengyel hadsereget

Ötvenháromezer fős önkéntes területvédelmi erőt (WOT) vonnak be a lengyel hadseregbe 2019 végéig - jelentette be Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn a lengyel szejmben megtartott sajtóértekezletén.
MTI, 2016. november 14. hétfő, 13:52
Fotó: Reuters

A tárcavezető a parlament e heti napirendjén szereplő, a WOT felállításáról szóló törvény kapcsán nyilatkozott. Macierewicz áprilisban hagyta jóvá azt a koncepciót, melynek alapján Lengyelország védelmi struktúráiba bevonják az önkéntes alapon, eddig spontán módon szerveződő területvédelmi erőt is. Még idén három, összesen 3 ezer fős zászlóalj jön létre a kelet-lengyelországi vajdaságokban. Jövőre az alakulatok létszáma eléri a 18 ezer főt, 2019-ig pedig létrejön a 3 dandárból és 4 zászlóaljból álló 53 ezer fős területvédelmi erő. A WOT létszáma el fogja érni a lengyel hadsereg egyharmadát, a védelmi miniszternek alárendelt parancsnokát az államfő nevezi majd ki.

Az alakulatok felállítására összesen 3,5 milliárd zlotyt (mintegy 247 milliárd forint) szánnak - mondta Macierewicz. Szavai szerint az erre a célra szánt kiadások "nem rengetik meg az állami költségvetést". Lengyelország idén egymilliárd zlotyval (mintegy 70,6 milliárd forinttal) többet szán védelmi kiadásokra az előző évhez képest, és a NATO azon négy tagállama egyike, mely az eredetileg vállalt, a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékának megfelelő összeget költi hadseregére.

"Ezt Donald Trump is észrevette" - jegyezte meg Macierewicz, utalva Trump szeptember végi, chicagói kampánygyűlésére, melyen az ott élő lengyelek előtt a megválasztott amerikak elnök többek között azért dicsérte Lengyelországot, hogy teljesíti a kötelezettségvállalást. Macierewicz értékelése szerint az önkéntes alakulatok létrehozása az ország védelmi képességeinek legolcsóbb módszere, ugyanakkor "a legjobb válasz a hibrid fenyegetésekre" is. Rámutatott: a WOT "a lengyelek általános törekvésére jelent választ, akik a növekvő külső fenyegetések láttán a félkatonai struktúrákban való részvétellel akarták segíteni a hadsereget".

A jelenleg is több tízezret számláló különféle területvédelmi alakulatoknak a reguláris hadseregbe történő bevonását Lengyelországban az ukrán válság kitörése után, még az előző kormány idején kezdték el tervezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK