Az arany mennyiségét nem tudják olyan ütemben növelni, ahogyan a pénzt nyomtatják, amely végül az amerikai dollár elgyengüléséhez vezet majd - mondta Faber.

"Nem azt mondom, hogy a dollár egyértelműen gyengülni fog, ugyanis más devuzák, például az euró, még rosszabb helyzetben van jelenleg" -fogalmazott a befektető. Azonban ha pénzt nyomtatsz, az értéke végül csökkenni fog - tette hozzá.

Marc Faber úgy vélte, Görögországot végül közvetve az ECB mentheti ki szorult helyzetéből, de a befektető guru korántsem biztos az intézkedések sikerében, ráadásul úgy vélte, más európai országok is hasonló betegségbe eshetnek.

Olyan államok, mint Spanyolország és Portugália végül ugyancsak külső segítségre szorulnak majd, ami az euró további gyengélkedéséhez vezethet - mondta Faber.

A megszorítások kínja igencsak nagy teher lesz Görögországnak, a gazdasági növekedés pedig gyakorlatilag megszűnik a kényszer-költségvetés elfogadásával; ilyen körülmények között pedig devizájuk messze túlértékelt - tette hozzá a tekintélyes befektető.

Közben azonban az Egyesült Államok sem mentesül a problémák alól, a szövetségi központi banknak (Federal Reserve) például ugyancsak tagállamok, mint például Illinois vagy Kalifornia kisegítésén kell fáradoznia.

"Ha összehasonlítjuk a nagy gazdasági világválság éveit a mostaniakkal, nagy különbség, hogy akkoriban nem voltak hitelkártyák, vagy alulfinanszírozott szociális rendszereink. Más szóval, egy évtizeden belül előállhat az a helyzet, hogy az adóbevételek 30-50 százalékát a kormányzati adósság kamatterheire kell fordítanunk, ami óhatatlanul a dollár erővesztéséhez vezet - állította Faber.

A guru szerint a részvénypiacon az amerikai papíroknál jobb lehetőségek is léteznek.

Amennyiben hiszünk a részvénypiacban, akkor például a vietnámi papírok jóval vonzóbbnak tűnnek az amerikaiaknál, mivel a gazdaság ott sokkal gyorsabban fog bővülni, mint az Államokban; de indiai, kínai, vagy maláj részvényeket is inkább megérheti vásárolni - fogalmazott.

Marc Fabert, a The Gloom, Boom and Doom szerzőjét Dr. Doom (Dr. Végzet) néven emlegetik szakmai körökben, miután piaci és gazdasági értékelései gyakran meglehetősen borúlátóak.