Márciusban a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges éréke nagyobb lett ugyan az előzetes 51,3 pontnál, de a végül elért 51,6 pont ezzel együtt is elmaradt a februári 51,9 ponttól. A piac az előzetessel megegyező 51,3 pontos végleges értéket várt márciusra.

A szolgáltatóipari BMI szerdán publikált végleges márciusi értéke nagyobb lett az előzetesnél és az előző havinál is. Márciusban a szolgáltatóipari BMI 53,3 pontra, négy havi csúcsra emelkedett a februári 52,8 pontról. A mutató előzetes értéke 52,7 pont volt és a piac ezzel megegyező végleges értékre számított.

A még hétfőn publikált végleges adatok szerint a feldolgozóipari BMI viszont 47,5 pontra esett, ami 2013 áprilisa óta a leggyengébb adat. A végleges szám kissé kedvezőtlenebb az előzetesen közölt 47,6 pontnál. Februárban 49,3 ponton állt az index. A feldolgozóipari BMI márciusban már a második egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdászának a felmérés megállapításairól adott összefoglalása szerint a márciusi BMI adatok is meglehetősen gyenge első negyedévről tanúskodnak. "A gazdasági aktivitás 2014 óta nem tapasztalt módon letargikusnak bizonyult" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a BMI adatok alapján 0,2 százalékos első negyedévi negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani az euróövezetben. Abban az esetben pedig, ha a feldolgozóipari nem lábal ki a mostani visszaesésből a teljesítmény lassulása a szolgáltatóiparra is átgyűrűzhet.