Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közölt adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 8,6 százalékkal nőtt októberben. Elemzők 9,1 százalékos bővülésre számítottak a szeptemberben mért 9,2 százalék után. Az ipari termelés éves összevetésben 5,9 százalékkal nőtt októberben, ami meghaladja az 5,7 százalékos elemzői várakozásokat és az előző havi 5,8 százalékot is.

Az állótőke-beruházások éves összevetésben 5,7 százalékkal nőttek az év első tíz hónapjában, és már a második egymást követő hónapban gyorsult az ütem. Elemzők 5,5 százalékos emelkedést vártak az első kilenc havi 5,4 százalékos növekedés után - írja az MTI.

Az állótőke-beruházások 60 százalékát kitevő magánberuházások növekedési üteme a január-szeptemberben mért 8,7 százalékról 8,8 százalékra gyorsult október végére. Az ingatlanpiaci beruházások növekedési üteme viszont az első kilenc havi 9,9 százalékról 9,7 százalékra mérséklődött október végére. (A lengyelek meghódítják Kínát.)

Figyelembe véve a kedden közölt gyenge hitelkártyaadatokat, a legfrissebb mutatók arra engednek következtetni, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának teljesítménye tovább lassul a következő hónapokban.

A kínai gazdaság a pénzügyi világválság, 2009 első negyedéve óta az idei harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben, az első és második negyedévben mért 6,8-6,8 százalék után.

A lassuló növekedés miatt a kínai döntéshozók gyorsított közúti és vasúti beruházási projekteket indítanak, a hitelezés növelésére ösztökélve a bankokat, és csökkentik az adókat a vállalatok terheinek enyhítésére. Elemzők további gazdaságélénkítő lépésekre számítanak a kormányzat részéről.

A kínai gazdaság tavaly a vártnál erősebb ütemben, 6,9 százalékkal bővült. A kínai vezetők az idei évre 6,5 százalékos növekedést tűztek ki célul.