A várt 180 ezer helyett csak 169 ezer új munkahelyet teremtett az amerikai gazdaság augusztusban, ráadásul a júliusi számot 162 ezerről 104 ezerre vágták vissza, míg a júniusi statisztikát 16 ezerrel csökkentették. Ennek ellenére a munkanélküliségi ráta 7,3 százalékra csökkent a júliusi 7,4 százalékról.

Az adatok felemásak a Fed eszközvásárlási programjára nézve: a vártnál kevesebb új munkahely azt jelzi, hogy mégsem indult be annyira a gazdaság, mint azt korábban várták, az állástalanok arányának csökkenése viszont közelebb vihette a jegybankot a szeptemberi döntéshez. A munkaerőpiaci adat előtt a piac arra számított, hogy a Fed szűk két hét múlva tízmilliárd dollárral várja vissza a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlást.

A hírre az euró/dollár árfolyam reagált hevesen, az 1,31 körüli szintekről 1,315-ig gyengült a dollár, de ez betudható az utóbbi időszak meredek erősödése utáni korrekciónak is. Az euró jegyzése 300,35 forintra süllyedt, ami az egy nappal korábbinál mintegy fél százalékkal erősebb forintot jelent. Fél órával az adat közlése után már 300 alatt járt az árfolyam.