Felemás hírek az EU-ból

Havi szinten csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban az Európai Unióban, nőtt viszont az euróövezetben.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 4. csütörtök, 13:33
Fotó: Unsplash

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú euróövezetben februárhoz képest 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az Európai Unióban viszont 0,2 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben az euróövezetben 2,3 százalékkal, az EU-ban pedig 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban.

Februárhoz képest az euróövezetben 0,4 százalékkal nőtt a nem élelmiszeripari termékek eladása, és 0,2 százalékkal bővült az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg a benzinkutaké 0,3 százalékkal csökkent.

Az EU egészében havi összevetésben a benzinkutak forgalma 0,4 százalékkal csökkent, a nem élelmiszeripari termékeké 0,3 százalékkal esett, ugyanakkor az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 0,1 százalékkal nőtt - írja az MTI.

Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben Magyarországon (1,8 százalék), Észtországban (1,6 százalék) és Luxemburgban (1,5 százalék) nőttek a kiskereskedelmi eladások márciusban az előző hónappal összevetve. Portugáliában ugyanakkor 2,3 százalékkal, Szlovéniában és Nagy-Britanniában egyaránt 2,2 százalékkal, Finnországban pedig 2,1 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások.

Éves összehasonlításban az euróövezetben a nem élelmiszeripari termékek eladása 3,1 százalékkal nőtt, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 1,6 százalékkal bővült, míg a benzinkutak forgalma stagnált.

Az EU 28 tagállamában együttesen a nem élelmiszeripari termékek eladása 3,7 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 1,2 százalékkal, a benzinkutak forgalma pedig 0,4 százalékkal nőtt.

Tavaly márciushoz képest leginkább Szlovéniában (10,4 százalék), Romániában (9,1 százalék) és Luxemburgban (7,8 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 5,7 százalék volt márciusban az éves szintű kiskereskedelmi forgalomnövekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK