Másfél éve a legnagyobb, 14,4 százalékos esést mutatta havi összevetésben a megkezdett lakásépítések évesített száma augusztusban az Egyesült Államokban, és a kiadott építési engedélyek száma is jócskán elmaradt a piaci várakozásoktól - írja a Portfolio.hu.

A kiugróan jól sikerült júliusi adatok után (felfelé módosítva 1,12 millió egység, 2007 novembere óta a legmagasabb) váratlanul gyenge adatot közölt a kereskedelmi tárca augusztusra a megkezdett lakásépítések kapcsán: ennek száma évesítve csak 956 ezer egység lett a várt 1,04 millió egység helyett. A friss adat évesítve 2013 áprilisa óta a legnagyobb esést mutatja, igaz tavaly augusztushoz képest 8 százalékos növekedésnek számít.

A rövid távú lakáspiaci konjunktúra szempontjából lényeges kiadott építési engedély statisztika is meglepően gyengére sikerült: évesítve 998 ezer egység lett augusztusra a júliusi 1,057 millió egység után, ami így 5,6 százalékos havi alapú visszaesésnek számít, de közben az egy évvel ezelőtti adathoz képest 5,3 százalékos növekedést takar.

A megkezdett családi házépítések száma 643 ezer darabot tett ki a júliusi 659 ezer után, míg az ezen épületkategóriára vonatkozó kiadott engedélyek száma 626 ezerre süllyedt a júliusi 631 ezer darabról.

Egyre kevesebben kérnek munkanélküli-segélyt

A múlt héten már csak 280 ezren regisztráltak újonnan munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban. Ez a mutató már régóta a válság előtti szintjére tért vissza, de most úgy tűnik, még tovább javult a helyzet.

A legújabb heti frekvenciájú adatok az amerikai munkapiaci helyzet további javulását mutatják. A két héttel korábbi 316 ezres szintről egészen 280 ezerig esett az új kérelmezők száma. Ezzel a négyhetes mozgóátlag is lejjebb jött 5 ezerrel, aktuálisan 299,5 ezret mutatva. A továbbra is munkanélküli-segélyből élők száma a múlt héten 2,429 milliót mutatott. Mindegyik eredmény érdemben jobb, mint amit a Reuters által felmért piaci konszenzus mutatott.

Kissé romlott az USA üzleti környezete

Enyhén romló üzleti kondíciókat mutat a philadelphiai Fed-index szeptemberre vonatkozó értéke az Egyesült Államokban. A főindex a múlt havi 28 pontos szintjéről egészen 22,5-ig csökkent, de ez az esés lényegében egybevág a piaci várakozásokkal.

Amellett, hogy az üzleti kondíciók romlását mutatja a régiós Fed legújabb térségre fókuszáló felmérése, az is kiderült, hogy a hathavi kilátások kapcsán is pesszimistábbak a feldolgozóipari szereplők. Ezen alindex értéke egészen 56 pontig esett az augusztusi 66,4-ről.

Jó hír is van ugyanakkor: az új megrendelések alindexe 14,7-ről 15,5-ig emelkedett. Összességében mindenesetre egy negatív konjunktúra-adatról van szó, de a piac számított rá (Reuters konszeznzus: 23,0), így érdemi reakciót sem láttunk az adatközlés időpontjában.