Felemás növekedést lát az OECD

A világ vezető gazdaságai eltérő növekedési pályán vannak, így Brazília és Kína bővülése lassulhat, míg Németországé, Amerikáé, Japáné és Oroszországé tovább gyorsulhat - derül ki az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn nyilvánosságra hozott elemzéséből. Magyarország 2009 decembere óta gyorsuló növekedési pályán van.
MTI-Eco, 2010. november 8. hétfő, 18:10
Fotó:

A párizsi székhelyű szervezet saját 33 tagországára vonatkozó gazdasági aktivitást személtető szeptemberi összetett konjunktúramutatója 102,8 pont volt, negyedik hónapja változatlan.

Ez a fejlett országok stabil növekedését jelzi, és nem valószínű hogy visszaesnének a recesszióba - vélte az OECD.

A legfejlettebb hét országban (G7) eltérő mozgás tapasztalható. Miközben a gazdasági aktivitás nőtt augusztushoz képest az Egyesült Államokban, Németországban és Japánban, csökkent Kanadában, Franciaországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában.

Hasonló kép alakult ki a vezető fejlődő országokban is: a szeptemberi mutató nőtt Oroszországban, csökkent viszont Brazíliában, Kínába és Indiában. 

Magyarország immár a 11. egymást követő hónapban mutatott fel 100 pont feletti növekedést (szeptemberben 103,5), s tartja az expanziós pályáját. A Magyarországra vonatkozó adat 2009 februárjában volt a legalacsonyabb szinten, 87 ponton.

HOZZÁSZÓLÁSOK