Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a két ország illetékes minisztere pénteken Belgrádban írta alá az erről szóló egyetértési megállapodást.

Zorana Mihajlovic szerb és Oleg Butkovic horvát tárcavezető abban állapodott meg, hogy a két ország közösen újítja fel a 10-es páneurópai közlekedési folyosó részét képező, 412 kilométer hosszú vasútvonalat. A Száva folyó völgyét követő vasút az egyik irányban Ljubljana és Salzburg felé, a másik irányban pedig Szkopje és Szaloniki felé folytatódik.

A felek felújítják a vasúti infrastruktúrát, megkönnyítik a határátkelést, valamint közösen pályáznak az európai uniós támogatásokra. (Kiderült a titok a magyar-lengyel százmilliárdos gigaprojektről - ezt már olvasta?)

A tervek szerint a vonatok a jövőben óránkénti 160 kilométeres sebességgel tudnak haladni a kétvágányú, villamosított vasútvonalon. Jelenleg vannak olyan részek, ahol óránként csupán 30 kilométeres sebességgel közlekedik a vonat a sínek rossz állapota miatt - írta az MTI.

A vasútvonal 116 kilométeres szerbiai, valamint 296 kilométeres horvátországi szakaszán 2019-ben kezdődhet meg a felújítás.

A szerbiai szakasz felújításához várhatóan 250 millió euróra lesz szükség, a horvátországi szakasz pedig egymilliárd euróba fog kerülni - közölték az illetékesek.

A kép forrása: Pixabay.