Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 120 tagú törvényhozás 62 képviselője szavazta meg Gruevszki mentességének visszavonását. A hónap elején a parlament nem szavazta meg a politikus parlamenti képviselői mandátumának a visszavonását. A macedón törvények szerint amennyiben valakit öt vagy annál több évig terjedő börtönbüntetésre ítélnek, akkor automatikusan megszűnik a megbízatása, minden más esetben a törvényhozásnak kell szavaznia a politikus státusáról. Gruevszkit két évre ítélték hivatali visszaélés miatt.

Kedd délelőtt a parlament illetékes bizottsága egyhangúlag fogadta el az erről szóló javaslatot, mivel a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) politikusai nem vettek részt az ülésen.

Nikola Gruevszki ellen november 13-án adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus az elfogatóparancs kiadása előtt néhány órával a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt. A macedón kormány november 20-án elküldte Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak.

Gruevszkit - aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke - májusban ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára. Az ügyészség több eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel, illegális pártfinanszírozás, pénzmosás és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt.