Vlagyimir Putyin elnök Alekszand Bortnyikov, a szövetségi biztonsági szolgálat (FSB) vezetőjének javaslatára jóváhagyta az Egyiptomba tartó orosz utasszállító repülőjáratok felfüggesztésébe, amíg be nem fejezik a Sinai-félszigeten lezuhant orosz A321-es katasztrófájának kivizsgálását - jelentette a Szputnyik hírügynökség.

Ezután Makszim Szokolov közlekedési miniszter bejelentette, hogy péntek este 20 órától valamennyi menetrend szerinti és charter járat, amelyeket 9 légitársaság több mint 20 repülőtérről indít, illetve fogad, leáll. Csak üresen szállnak Egyiptomba, hogy hazahozzák a jeggyel rendelkező, kint rekedt utasokat - csomagjaik nélkül.

A rendkívüli ügyek minisztériuma közölte, hogy 24 órás riadókészültségben vannak operatív csoportjai mind a 28 orosz repülőtéren, ahonnan egyiptomi utat terveztek.

Mindezek a lépések a hivatalos moszkvai tiltakozások ellenére leginkább széles körű terrorelhárító akcióra utalnak a szovjet-orosz polgári repülés legsúlyosabb katasztrófája után. A tiltakozások hangja is mintha változóban lenne - a legutóbb a TASZSZ által idézet szakértő már nem minősítette képtelenségnek azt az állítást, hogy a gép fedélzetén bomba robbanhatott, csupán azt mondta: az orosz félnek nincs olyan bizonyítéka, amely megerősítené, hogy a repülőn robbanás történt.

Becslések szerint mintegy 340-400 ezer orosz nyaral jelenleg Sharm el-Sheikh térségében.