Felgyorsult az ipari termelői árak csökkenése az EU-ban

Az Európai Unióban augusztusban 0,9 százalékkal, az euróövezetben pedig 0,8 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak júliushoz képest - közölte pénteken az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.
MTI-Eco, 2015. október 2. péntek, 11:54
Fotó: Reuters

Júliusban az EU egészében csak 0,3 százalékos, az euróövezetben pedig 0,2 százalékos árcsökkenést regisztráltak. Tavaly augusztushoz viszonyítva az ipari termelői árak az unióban 3,4 százalékkal, az eurózónában 2,6 százalékkal estek.

Az eurózóna ipari termelői árindexének csökkenése júliushoz képest főleg az energiaárak 2,6 százalékos esésének tudható be, míg a beruházási javak árszintje nem változott, a fogyasztási cikkeké pedig 0,1 százalékkal emelkedett.

Az unió egészében az energiaárak 3,1 százalékkal estek, a beruházási javak és a nem tartós fogyasztási cikkek árszintje nem változott, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,1 százalékkal emelkedett.

Az Eurostat adatai szerint a magyar belföldi ipari termelői árindex augusztusban 1,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz és 3,2 százalékkal tavaly augusztushoz képest.

A KSH szerdán közzétett adatai szerint augusztusban az ipari termelői árak 0,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, a belföldi értékesítés árai 3,2 százalékkal csökkentek.

HOZZÁSZÓLÁSOK