Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ifo "foglalkoztatási barométere" augusztusban az előző havi 93,2 pontról 2,2 ponttal 95,4 pontra emelkedett. Az augusztusinál magasabb értéken februárban állt legutóbb a mutató, 97,9 ponton. Januárban 99,4 ponttal kezdte az évet az index. Márciusban 93,4 pontra, áprilisban 86,4 pontra csökkent, majd májusban 88,4 pontra emelkedett, júniusban pedig 92,4 pontot ért el. A mutató bázisa a 100 pontként beállított 2015-ös átlag.

"Trendforduló előtt állunk a munkaerőpiacon" - kommentálta a felmérés megállapításait Klaus Wohlrabe, az ifo szakértője. "Az elmúlt hónapok elbocsátásai után már megjelentek a munkaerő-felvételi szándék első jelei."

Az összesített foglalkoztatási barométer feldolgozóipari összetevője javult a legnagyobb mértékben augusztusban, de ott is "több cég tervez még leépítést mint felvételt" - jegyezte meg Wohlrabe. A feldolgozóipari mutató a júliusi mínusz 23,6 pontról mínusz 18,9 pontra javult augusztusban.

A szolgáltatóiparban viszont már egyértelmű a növekedés, a mutató plusz 4,6 pontra emelkedett a júliusi mínusz 1,5 pontról.

A kereskedelemben meglehetősen visszafogott a felvételi szándék és a tendencia sokkal inkább az elbocsátások felé mutat. A mutató a júliusi mínusz 7,8 pont után 7,9 ponton áll augusztusra vonatkozóan.

Az építőiparban hónapok óta a nulla pont körül ingadozik a mutató, júliusban mínusz 1,1 ponton állt, augusztusra vonatkozóan pedig 0,5 pontra emelkedett. Januárban még 11,3 ponton állt a mutató, a legalacsonyabb értéke pedig az áprilisi mínusz 7,9 pont volt.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel végzi el mintegy 9 ezer gazdasági szereplő körében a felmérését a következő hat hónapra vonatkozó foglalkoztatási szándékukról.

A német GDP a második negyedévben 9,7 százalékkal csökkent, a foglalkoztatottak száma 574 ezerrel, 1,3 százalékkal 44,7 millióra csökkent.