Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban közölte, hogy a hosszú és a rövid futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását "SD" (Selective Default) szintre rontotta az eddigi "CC/C"-ről. Az S&P a lépést azzal indokolta, hogy az ukrán kormány a héten adósság-visszavásárlási aukciókat ajánlott a devizában kiadott ukrán állampapírok kereskedelmi befektetőinek. A Standard & Poor's szerint a tervezett lépés értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezési folyamat (distressed exchange) kezdetét jelenti. Az S&P besorolási kritériumai alapján egy ilyen átrendezés törlesztési csődnek felel meg, abban az esetben, ha a befektető kevesebbet kap vissza tőkéjéből az eredeti értékpapír-tranzakció által ígért értéknél.

A Standard & Poor's szerint az ukrán adósságcsere-ajánlat e kritérium alá esik, akkor is, ha a befektetők technikailag önként elfogadják az ajánlatot, és függetlenül attól, hogy a kötvényszerződési dokumentumokban definiált módon ténylegesen beáll-e a törlesztési csődhelyzet. Ennek megfelelően süllyesztette a hitelminősítő a devizában fennálló ukrán államadósság besorolását "SD"-re, az érintett kötvényekét pedig "D"-re.

A Standard & Poor's közölte: ha az ukrán ajánlatban foglalt adósságcsere végbemegy, a cég valószínűleg megoldottnak tekinti majd a részleges csődhelyzetet, és ebben az esetben a szuverén devizaadós-osztályzatot legalább a "CCC" kategóriába visszaemeli.

Az S&P áprilisban rontotta Ukrajna hosszú futamidejű devizaadós-besorolását az addigi "CCC mínusz"-ról "CC"-re; ezt módosította most "SD"-re. A Standard & Poor's az akkori leminősítést azzal indokolta, hogy "gyakorlatilag biztosnak" tartja az ukrán szuverén devizaadósság-kötelezettségek törlesztési csődjét.

Az ukrán devizatörlesztési államcsődöt a többi hitelminősítő is egyre nagyobb kockázatnak tartja, és ezt érvényesítik is az ukrajnai államadós-besorolásokban. A Moody's Investors Service legutóbb Caa3"-ról "Ca"-ra rontotta az ukrán szuverén adósosztályzatot, további negatív kilátással. A Moody's besorolási módszertanában a "Ca"-nál már csak egy rosszabb osztályzat van, a "C", amely a már bekövetkezett törlesztési csődöt jelzi. Nem sokkal korábban a Fitch Ratings rontotta "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását. A Fitch a lépéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a "CC" osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik "valamilyen formájú" törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.