A gazdasági növekedés beindítását ígéri novemberi választási győzelme esetén a spanyol néppárt, ám ezt nem adócsökkentésekkel akarja elérni, hanem a költségvetési kiadások további mérséklésével - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. A jelenleg ellenzékben lévő politikai erő vezetője, Mariano Rajoy a befektetők bizalmának visszaszerzését tartja legfőbb feladatuknak, miután a kormányzó szocialista párt vezetője, José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök éppen azért volt kénytelen kiírni az előrehozott választásokat, mert úgy tűnik, a piac már nem hisz abban, hogy a jelenlegi kormány képes megelőzni Spanyolország görög típusú válságát. Azt követően, hogy a Moody's a múlt héten negatívra rontotta a spanyol adósságokra adott minősítése kilátásait, a tízéves spanyol államkötvények hozama átlépte a hat százalékot.

Alvaro Nadal a néppárt gazdasági ügyekben illetékes szóvivője a hét végén azt nyilatkozta, hogy a fiskális konszolidáció a spanyol régiók sokkal jobb együttműködését igényli, és az alapvető gazdasági reformok még meg sem kezdődtek. A nagy változások véghezviteléhez a választások utáni periódusokban van a legjobb esély - tette hozzá. A Bloombergnek nyilatkozó helyi szakértők egy része szerint a néppárt győzelme pozitív hatással lenne a piacokra, mivel ez a párt jobban felkészült a reformok végrehajtására, s ez javítaná Spanyolország imázsát. Nadal szerint átalakítás vár az energiaszektorra, a munkaerőpiac szabályozására és meg kell tenni azt, amit a jelenlegi kormány nem mert meglépni az önkormányzati finanszírozás terén, mert az egymástól elszigetelt, párhuzamos döntéshozatal súlyos pazarláshoz vezet. Spanyolországban a regionális kormányok rendelkeznek az ország kiadásainak harmada felett - finanszírozzák az egészségügyi és a oktatási rendszert, illetve a közigazgatást -, ám az elmúlt időszakban 121 milliárd euró adósságot halmoztak fel.

Vannak azonban olyan helyi elemzők is, akik szerint a szocialisták - ha hatalmon maradnának - könnyebben elboldogulnának a következő megszorítási hullámmal, ugyanis jobb kapcsolatokat ápolnak a szakszervezetekkel. A pártot nem a jelenlegi elnök vezeti a választási csatába, hanem a nála tíz évvel idősebb, hatvanéves Alfredo Perez Rubalcaba, aki már csak azért is kemény ellenfél, mert korábban sikeresen küzdött az ETA terrorszervezet ellen, s ezért pártjánál magasabb a személyes tetszési indexe a választók körében. Mellette szólhat az a javaslata is, amely szerint új adót vetnének ki a jómódúakra, s az így befolyt forrást arra használnák, hogy a fiataloknak állást kínáljanak a spanyol bankoknál. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a néppárt támogatottsága 44,8 százalék, míg a szocialisták 30,8 százalékon állnak.