Felkészült a halálugrásra a görög kormány

Minden eddiginél határozottabban szembe fordult Görögország hitelezőivel, az eurótagállamokkal és a Nemzetközi Valutaalappal a görög miniszterelnök. Pártja parlamenti képviselői előtt arról beszélt, hogy a donorok meg akarják alázni országát, és ez még a finom jelzők közé tartozott.
Napi.hu, 2015. június 16. kedd, 16:04
Fotó: Reuters

Alekszisz Ciprasz, Görögország miniszterelnöke olyan beszédet tartott pártja, a radikális baloldali Sziriza parlamenti képviselői előtt, amely nehezen értelmezhető másként, mint hogy elküldte melegebb égtájakra az országot 2011 óta hitelező eurózónás államokat és IMF-et. Kormánya arra kapott felhatalmazást a januári választásokon a szavazóktól, hogy véget vessen a megszorításokra alapuló válságkezelésnek - fejtegettet. Ennek érdekében olyan megállapodást akarnak a donorokkal, ami nem nehezíti tovább a bérből élők és a nyugdíjasok életét.

Ez a szándékuk azonban nem igazán találkozott a hitelezők elképzelésével - derült ki abból, amivel folytatta beszédét. Egy ponton azzal vádolta a donorokat, hogy meg akarják alázni Görögországot. Az Európai Központi Bank (ECB) kitart amellett, hogy pénzügyi stagnálásra kárhoztassa az országot. Ezzel arra utalhatott, hogy az ECB nagyon szűkre fogta a görög bankok euróellátását, miután attól tart, hogy ha több pénzt pumpálna beléjük, akkor állampapírokat vásárolnának a gyakorlatilag fizetésképtelen kormánytól.

Az IMF a főbűnös?

Merkelnek is nő a tét
Angela Merkel német kancellár újságírók előtt kijelentette: sajnos kevés újdonságot tud mondani Görögország ügyében. Minden erőmmel azon dolgozom, hogy segítsem a három intézményt (az EU-t, az ECB-t és az IMF-et) a helyzet megoldásában. Ebben látom a feladatomat, mindent megteszek azért, hogy a görögök az eurózónában maradjanak - fejtegette. Elemzők szerint Merkel európai vezetői tekintélye súlyos csorbát szenvedne, ha ez utóbbit nem sikerülne elérnie.

Az IMF is megkapta a maga jelzőjét Ciprasztól. Eszerint a Valutaalapot "büntetőjogi felelősség" terheli azokért a károkért, amelyeket a görög gazdaságnak okozott a 2011-ben összeállított első mentőcsomag elindulása óta. Az ügy előzménye, hogy a görög kormány 2010 végén elismerte: éveken át meghamisították a költségvetési adatokat, elfedve azt az apróságot, hogy az ország valójában fizetésképtelen.

A kormányfő állítása szerint az elmúlt hónapokban az IMF ragaszkodott a a görög nyugdíjrendszer kiadásainak további lefaragásához, az alapvető élelmiszerek és az áram áfájának emeléséhez, amivel csak növelte volna a görögökre nehezedő terheket. Itt az ideje, hogy a Valutaalap javaslatai megméretessenek az európai nyilvánosság előtt - folytat nem riadva meg attól, hogy egyesek színpadiasnak minősíthetik javaslatát.

Ciprasz álláspontja szerint kormánya és a hitelezők egyeztetései azért akadtak el, mert az IMF ragaszkodik kemény intézkedéseket tartalmazó elképzeléseihez, az európai tárgyaló felek pedig visszautasítják, hogy áttekintsék az államadósság fenntarthatóságát, azaz tárgyaljanak a tartozások csökkentéséről.

Mit akart ezzel?

A Guardian helyi tudósítója szerint a beszéd a hazai közönségnek szólt. Ezen belül a Sziriza keményvonalas, az alkut elutasító, az EU-IMF hitelprogram folytatásánál akár a drachma visszahozatalát is jobbnak tartó képviselőinek lehetett kedves, amit miniszterelnöküktől hallottak.

Egyes elemzők azt vélték kihallani a beszédből, hogy Ciprasz bevállalná a nyugdíjrendszer megszigorítását, ha cserébe a hitelezők ígéretet tennének az adósságkönnyítésre. Mások szerint a kormányfő és a játékelmélet szakértőjének tartott pénzügyminisztere, Jánisz Varufakisz arra játszik, hogy az EU és az USA katonai stratégiai okokból nem engedi megroggyanni a görög államot. Ezt igyekeznek kihasználni.

A befektetői bizalom gyengül: a Bank of America Merrill Lynch friss felmérésében megkérdezett befektetők 42 százaléka számít a görög államcsődre. Igaz ugyanakkor, hogy csak 15 százalékuk véli úgy, hogy Görögország végül kihullik az eurózónából. Ugyanakkor nem a görög ügyek aggasztják a legjobban őket. A legnagyobb veszélynek a geopolitikai helyzet romlását jelölték meg (erre szavazott 21 százalékuk). Ezt követi a Fed rosszul időzített kamatemelése (20 százalékkal), majd az eurózóna szétesése (18 százalékkal).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.06.17 14:16

@antitroll: ...majd a történelemkönyvekben elmagyarázzák Önnek is.
Merkel, Draghi, Hollande hatalmas bukása a grexit.
Politikájukból ennyire fog emlékezni az utókor.
A felelőtlen gazdaság politikájukra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.17 13:27

@Hajnalka_vagyok: a berkomment viszont nem munka.....akkor miért csinálod ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.17 12:52

@antitroll: A görög átlagnyugdíj közel annyi, mint a német.


...volt ,2010 -ben 1100 e ...,most 700 euró ...,átlagbéár most 750 e -...,volt 2010 -ben 1200 eurüó ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.06.17 12:08

@matolcsy:
Ők is görögök? :-)
Kicsit olvassál már utána, amire a google nagyon jó eszköz. Pl. keressél rá a görög szociális ellátásra.
Néhány igen vicces adat, amiért nyilván az általad megnevezett pernahajderek a felelősek:
A görög átlagnyugdíjas kb 6 évvel hamarabb vonul nyugdíjba, mint a német és a várható életkor sem rosszabb.
A görög átlagnyugdíj közel annyi, mint a német.
A görög GDP nagyjából fele a németnek.
A görög költségvetés évente a GDP 10%-nak megfelelő támogatásban részesíti a nyugdíjrendszert, különben összeomlana a feki.
Rendeztek egy olimpiát, amikor már rég kinn volt a seggük a gatyából.
Úgy egy évtizeden keresztül az EU felé közölt görög GDP és hiányadatoknak köze nem volt a valósághoz.

És folytathatjuk...
Ezek után azokat hibáztatni, akiket megloptak... Furcsa logika. Ja persze itthon is ezt nyomatják, a hitelező a hibás ha Te nem tudod a hiteledet visszafizetni.

Egyébként tényleg hibásak, abban, hogy már két éve hagyni kellett volna a görögöket bedőlni és még akkor is hittek a görögök betartatlan üres ígérgetésének. Aztán jött egy választás egy baloldali populista felelőtlen kormánnyal és megoldotta a kérdést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.17 11:40

@matolcsy: ..igen ,meg a 30-40 éves neoliberális -hitelre épülő -kamu-jóléti állam ,geopolitikával ,és mediterrán-bizánci mentalitással fűszerezve !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html