Felkészültünk az orosz gázcsapok elzárására?

Magyarország felkészült-e arra, hogy elveszítse az orosz gázimportot? - tette fel a kérdést a CNN műsorvezetője a Brüsszelben tartózkodó Martonyi János külügyminiszternek, aki a többi uniós kollégájával épp az Oroszország elleni szankciókról tárgyalt. A magyar miniszter csak reménykedik, hogy a szankciók újabb fázisát nem kell életbe léptetni.
portfolio.hu, MTI, 2014. március 19. szerda, 16:11
Fotó: Reuters

Az Európai Unió egységes lesz az Oroszország elleni esetleges súlyosabb szankciók betartásában, mert tagországai nagyon függnek egymástól - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a CNN-nek adott nyilatkozatában, amelyet az amerikai hírtévé szerdán tett fel a honlapjára.

A CNN műsorvezetője azt kérdezte hétfőn a Brüsszelben tartózkodó Martonyi Jánostól, aki előtte részt vett a külügyminiszterek tanácskozásán, hogy Magyarország - amely nagy mértékben függ az orosz gázimporttól - betartaná-e az újabb szankciókat, ha a már bevezetettekkel az unió nem ér el eredményt. A külügyminiszter úgy válaszolt, hogy reméli, újabb szankciókat nem kell bevezetni.

"Az Európai Unió vezetői egyetértenek abban, hogy a válságra diplomáciai és politikai megoldást kell találni. Ha az EU mégis bevezetné a szankciók harmadik fázisát, akkor az egy teljesen más helyzet lenne. Akkor tagországainak nagyon alapos hatástanulmányt kellene készíteniük, és szolidárisnak kellene lenniük egymással, mert az egyes tagországokat (a szankciók és várható ellenintézkedések) különböző mértékben érintenék, és meg kell osztaniuk a terheket" - mondta Martonyi János.

Függünk az oroszoktól

"Vannak olyan tagországok, amelyek energiaellátás szempontjából függnek teljesen Oroszországtól, vannak olyanok, amelyek kiterjedt pénzügyi szolgáltatásokat építettek ki ott, vannak olyanok, amelyek jelentős mennyiségű fegyvert adnak el Oroszországnak, vagy amelyek sok milliárd eurót fektettek be az országban. Mégis, lehetnek olyanok, amelyeket inkább sújtanának az orosz ellenintézkedések, mint másokat. Magyarország ezek között van földrajzi elhelyezkedése miatt is" - tette hozzá.

Cinikusok azt mondják - vetette fel a műsorvezető -, hogy ha kenyértörésre kerül sor, akkor az egyes országok majd mind a saját érdekeiket helyezik a közösek elé, és mindegyik kihátrál majd a szankciók alkalmazása mögül.

"Ez nem történhet meg az Európai Unióban, mert a tagországok nagyon függnek egymástól, egységes piac van, egy hajóban evezünk, és szolidárisnak kell lenünk egymással" - válaszolta a külügyminiszter.

A riporter azt mondta: az az érzése, hogy az orosz vezetés csak nevet a szankciókon. Martonyi János erre azt válaszolta: ha így is van, ez a nevetés nem tart sokáig, mert hosszú távon Oroszország is megérzi a gazdasági kapcsolatok romlását.

"Magyarország felkészült-e arra, hogy elveszítse az orosz gázimportot?" - kérdezte a műsorvezető.

Martonyi János úgy válaszolt: "Magyarország egyáltalán nem szeretné (elveszíteni az orosz gázt), de ha ez megtörténne, akkor az eggyel több ok arra, hogy az EU felgyorsítsa az energiaipari egységes piac kiépítését, és sokkal több lehetőséget szeretnénk teremteni a külső energiaforrások igénybevételére", egyebek között az Egyesült Államokból történő gázimportra.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.03.20 10:00

@lauda: Nyilván, minden így van, nem?

Nem is kell vele törődni, majd mások megoldják.

nekünk ki kell maradni.

Nekünk az oroszok adtak most kölcsön az atomberuházásunkra.

Nekünk most döntenünk kell, hoyg kivel tartunk: az oroszokkal az új gyarmatosításukat elismerve vagy az EU-val, amelynek tagjai vagyunk?

Milyen érdekes, a nemzet nem szólal meg. Kushad és kussol. Mint mindig, amikor valamiben állsát kell foglalni és rosszul lehet lépni. És külpolitika.

Az atomerőmű, szerintem, egyelőre ugrott. Nem fog megvalósulni.
A hitel pedig célhitel és másra, sajns, sajnos, sajnos - a nemzet és közgép legnagyobb vánatára - nem használható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.03.20 09:58

@ZalanIvan: Amit megnézett gyorsítva, az évszázadok műve volt.

A történelem átírhatónak látszik, kitalálhatónak gondolható, de bizonyos tények nem azok.

Egy Oradourt nem felejti a francia, a nlmet megszállást sohasem a holland, London bombázását az angol, a német dúlást az orosz - és viszont.

Ennek minden nemzedék életében nyoma lesz, az egymáshoz való viszony finomul, de a mélyén a nyugtalan különbözőség és ellentét megmarad.

Ez a helyzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.03.20 09:48

Nem a mi ügyünk ,szépen ki kell belőle maradnunk..

Nem csak nekünk, a németeknek is kell az orosz gáz.
Megy a száj karate, majd szépen lecsendesedik , és az ukránok úgy járnak mint mi 56 -ban!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.03.20 09:02

@Blama:
"Az emberek és a társadalmak emlékeznek.

Az oroszok is.

Nem felejtik el a náci dúlást.

Sohasem."

Ugyan úgy a történelem része lesz az is, mint más korábbi véres háborúk. Biztos látta már a neten felgyorsítva, hogy változtak Európa határai évezredek, évszázadok alatt, ami mindig emberáldozatokat követelt, nem is keveset. Ha azok nem "felejtettek" volna soha, akkor még a mostanitól is érdekesebb világban élnénk. Ha élnénk... A náci dúlás is "csak" a történelem szégyenfoltja lesz, de tudnunk kell vele együtt élni, mivel visszamenőlegesen változtatni lehetetlen rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.03.20 08:44

@ZalanIvan: Téved.

A gazdasági érdekek nem írnak mindent felül.

Az emberek és a társadalmak emlékeznek.

Az oroszok is.

Nem felejtik el a náci dúlást.

Sohasem.

Az mélyebb tapasztalat, mint a németekkel való üzletelés.

A Jégmezők lovagja az orosz történelem oszlopa lesz akkor is, amikor a német-orosz kereskedelem hanyatlik vagy bármi történik vele.

Vulgármarxista megközelítésével semmiképpen sem tudok egyetérteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html