BUX
39006

Fellázadtak a képviselők, kormányválság közeleg Németországban

Belpolitikai válsággal fenyeget Németországban, hogy a próba szavazásokon 25 koalíciós parlamenti képviselő nem támogatta a kormány európai válságkezelési lépéseit.

NAPI, 2011. szeptember 6. kedd, 10:19

A Németországot vezető koalíciós pártok 25 parlamenti képviselője egyelőre nem támogatja a kormány törvényjavaslatát, amely a július végi eurózónás csúcsértekezleten elfogadott második görög segélycsomagból fakadó intézkedéseket tartalmazza - jelentette a Reuters. A jogszabálytervezet szerint ki kellene bővíteni az európai stabilitási eszköz (EFSF) forrását és jogköreit, az előbbi újabb jelentős anyagi garanciavállalást jelentene Németország részéről, az utóbbi egyebek mellett lehetővé tenné, hogy az EFSF bankokat tőkésítsen fel. A hat hete az övezet vezetőinek rendkívüli tanácskozásán elfogadott lépéseket jóvá kell hagyniuk a nemzeti kormányoknak és parlamenteknek.

A CDU-CSU pártkoalíció próba szavazásán 12 parlamenti képviselő a törvényjavaslat elfogadása ellen szavazott, heten pedig tartózkodtak - tudta meg a hírügynökség a pártokhoz közel álló forrásokból. A kisebb koalíciós partner, a szabaddemokrata FDP ettől független voksolásán ketten ellenezték az EFSF feladatkörének kibővítését és négyen tartózkodtak ennek támogatásától. A német parlament alsóháza, a Bundestag a tervek szerint szeptember 29-én szavaz a kérdésről.

A helyzet bonyolultabb, mint első látásra gondolnánk. A kormány törvényjavaslata ugyanis számíthat a parlament jóváhagyására, miután az ellenzéki szociáldemokraták és zöldek várhatóan támogatják azt, ám ha a kormánypártok széthúznak ebben a kulcsfontosságú ügyben, az nem maradhat következmények nélkül. Saját koalíciója teljes támogatásának hiányában óriási nyomás nehezedne Angela Merkel kancellárra, hogy oszlassák fel a törvényhozást, és írjanak ki előrehozott választásokat Németországban. Az országot vezető koalíciónak 330 képviselője van a 620 tagú Bundestagban, így papíron 19 disszidenst engedhet meg magának.