Fellélegezhetnek az egerek

Többé nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban olyan kozmetikai cikkeket, amelyeket állatokon teszteltek − derül ki az Európai Bizottság közleményéből.
Szabó Márta, 2013. március 11. hétfő, 18:18
Fotó: Napi.hu

A ma életbe lépett teljes tilalomhoz vezető folyamat tíz éve kezdődött, akkor egészítették ki az állatkísérletekről szóló rendelkezésekkel a kozmetikai termékekről szóló irányelvet. Az unió országaiban már 2004 óta tilos állatokon kipróbálni e termékeket, 2009 óta pedig azok összetevőit is. Az állatokon kikísérletezett komponenseket is tartalmazó szépségápoló szereket 2009 márciusától kezdve nem lehet forgalomba hozni, de ez alól eddig felmentést adott a brüsszeli szabályozás, ha a komplex toxikológiai hatások vizsgálatáról volt szó. Mostantól kezdve azonban erre hivatkozva sem lehet állatokon kipróbálni a kozmetikumokat, és importálni se lehet olyanokat, amelyek hatását például egereken vagy kísérleti nyulakon nézték meg.

A kozmetikai cégek európai szövetsége, a Cosmetics Europe arra figyelmeztetett − írta az Europolitics −, hogy ez a szabályozás kisebb és kevésbé diverzifikált választékhoz vezethet Európában, túl azon, hogy munkahelyek kerülhetnek veszélybe a közvetlenül és közvetve 1,7 millió főt foglalkoztató ágazatban. A vitatott tesztek töredéke érinti a kozmetikai cikkeket − tették hozzá −, 2008-ban például az Európában elvégzett 12 millió állatkísérletből alig több mint 1500 volt ilyen célú.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cefre, 2013.03.11 19:32

Egyetértek. És a gyógyszergyáraknak mikor tiltják meg? Mikor mindenki tudja hogy ugyanazokat a hatóanyagokat hozzák forgalomba mindig új néven? Vagy a gyógyszeripar túl erős ehhez, a gyógyszerfüggő nyugdíjasok milliárdjaival a háta mögött?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html