Egyre melegebb hely Franciaország

Az idei volt a legmelegebb év Franciaországban a rendszeres mérések múlt század eleji kezdete óta - közölte pénteken a francia meteorológiai szolgálat.
Domokos László, 2018. december 25. kedd, 08:52
Fotó: AFP

Az éves átlaghőmérséklet mintegy 14 Celsius-fok volt, ami 1,4 fokkal haladja meg az 1981-2010 közötti átlagot - olvasható a Météo France közleményében.

Ez az érték teszi 2018-at a legmelegebb évvé 1900 óta, amikor a meteorológiai mérések megkezdődtek. A korábbi rekorder 2014 volt 1,2 fokos különbséggel, még korábban 2011, 1,1 fokkal - írta az Infostart.hu az MTI alapján

A példátlan meleg már az év első hónapjában elkezdődött, a idei volt a legenyhébb január, amelyet hideg február és majdnem normális március követett - részletezte a jelentés. Áprilistól kezdve "a hőmérsékleti értékek átlagosan a normális fölött maradtak", a nyár különösen meleg volt, a legkiemelkedőbb a 2003-as nyár rekordja óta. Az erős kánikula mintegy 15 ezer ember halálát okozta.

Áprilistól decemberig kilenc egymást követő meleg hónapot élt meg az ország, ami példátlan 1900 óta - olvasható a közleményben.

A csapadékhelyzet kevésbé szélsőséges, a Földközi-tenger partvidéke és Korzika 30-60 százalékkal több esőt kapott az átlagnál. Nagy erejű viharok is sújtották a régiót, Aude megyében októberben az áradás 14 ember halálát okozta. Ezzel szemben az ország északi és északkeleti határvidékén 10-20 százalékkal esett kevesebb csapadék, Elzászban, Lotaringiában és Franche-Comtéban ősszel a szárazság döntött rekordot.

HOZZÁSZÓLÁSOK