Félmillió alatt a cseh munkanélküliek száma

Az Európai Unió egyik legalacsonyabb munkanélküliségi mutatóját produkálta áprilisban Csehország.
Barabás T. János, 2015. május 13. szerda, 18:23
Fotó: Reuters

A márciusi 7,2 százalékról áprilisban 6,7 százalékra - az Európai Unióban az egyik legalacsonyabbra - csökkent a munkanélküliek aránya Csehországban. Tavaly áprilisban még 7,9 százalék volt az állástalanok aránya. Számuk most 491,5 ezerre mérséklődött, miközben a munkaadók 83,7 ezer munkaalkalmat kínáltak a prágai munkaügyi hivatal jelentése szerint. Mint a CTK hírügynökség írta, az elemzők az adatok alapján úgy vélik, az év végére akár 6 százalék alá eshet a munkanélküliség.

Petr Dufek, a CSOB bank elemzője szerint a recesszió tünetei már megszűntek a munkaerőpiacon, mások viszont azt emelték ki, hogy ez egyelőre a magángazdaságban fizetett béreken nem érződik. A legnagyobb a munkanélküliség Ústi nad Labem térségében (10 százalék), a legalacsonyabb Prágában (4,8 százalék) és Plzen körzetében (4,9 százalék). Szakértői vélemények szerint a probléma, hogy a munkanélküliek több mint 40 százaléka több mint egy éve nem talál állást.
Csak Németországban, Ausztriában és Luxembourgban alacsonyabb az unióban a munkanélküliség, mint Csehországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.05.13 18:26

...csehország a rendszerváltást okosabban csinálta ...,ott 400 -500 ezer munkahely szűnt meg 90-98 között ,nálunk 1,5 milla ..,ja ott nem volt szdsz !!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html