Harald Schuster az Ö1 rádiónak megerősítette az Österreich című lap értesülését, miszerint ügyfele 377 ezer font (430 ezer euró, 116,1 millió forint) kártérítést kap, amiért tavaly januárban egy hetet vizsgálati fogságban töltött egy utóbb megszüntetett eljárás keretében. A kártérítés az ügyvédi költségekre is vonatkozik.
Az Ö1 közszolgálati rádió jogi körökből származó értesülése szerint a kártérítés összege "brit viszonylatban is nagyon bőkezűnek mondható".

A brit hatóságok a BAE Systems hadiipari cégcsoport elleni vizsgálat keretében emeltek vádat a vállalat volt kelet-európai érdekkijárója ellen. Már a bírósági meghallgatás napját is kitűzték, amikor a BAE-vel kötött vádalku keretében váratlanul megszüntették az eljárást.

A vádalku alapján a BAE Systems Nagy-Britanniában 30 millió font, Amerikában további 250 millió font pénzbírság befizetését vállalta. A cég az egyezség alapján - a hivatalos közlemény szerint - "felelősséget vállalt" a terhére rótt "súlyos kihágásokért", és beleegyezett a pénzbírság megfizetésébe.

A brit korrupcióellenes hivatal (SFO) által tavaly ismertetett hivatalos vádemelési tényállítás szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására. Ennek célja a vád szerint az volt, hogy "ösztönözze" a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését e kormányoktól, vagy "jutalmazza" a már elnyert szerződéseket.

A BAE Systems egy nemrég lezárult másik, párhuzamos vizsgálat nyomán 79 millió dollárig terjedő bírságot fizet az amerikai külügyminisztériumnak az amerikai fegyverexport-szabályok megsértése címén ellene indított eljárás lezárásaként.

Ausztriában jelenleg is nyomozás folyik a lobbista ellen, az osztrák kormány Gripen-beszerzéseivel összefüggésben. Mensdorff-Pouilly ügyvédje az eljárás leállítását kérvényezte a kettős büntethetőséget kizáró európai uniós jogszabályokra hivatkozva. Osztrák hírügynökségi értesülés szerint a bécsi tartományi bíróság várhatóan a következő hetekben dönt a kérelem felől.