A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamú horvát szuverén devizaadósság-kötelezettségek osztályzatát az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította - adta hírül az MTI. Ez a besorolás a befektetési ajánlású osztályzati sáv alapszintje.

A Fitch az új horvát államadós-osztályzaton is további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást hagyott érvényben.

Az osztályzatjavításhoz fűzött indoklásában a hitelminősítő kiemelte, hogy a horvát költségvetés tavaly már harmadik éve folyamatosan túlteljesítő volt: az államháztartási egyenleg a hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékának megfelelő többletben zárt 2018-ban, jóllehet a hivatalos költségvetési cél 0,5 százalékos hiánnyal számolt.

A Fitch korábbi előrejelzésében 0,2 százalékos deficit szerepelt a tavalyi évre. A cég várakozása szerint középtávon is pozitív marad a horvát költségvetési dinamika.

A Fitch Ratings kiemeli, hogy a horvát kormány várhatóan az idei harmadik negyedévben kéri Horvátország felvételét az ERM-2 átváltási mechanizmusba, amely a későbbi euróövezeti csatlakozás előfeltétele.

A hitelminősítő szerint valószínűsíthető, hogy ez a költségvetési politika hirtelen irányváltásai ellen hat majd. A cég 2019-re 0,3 százalékos GDP-arányos költségvetési többletet vár Horvátországban, hangsúlyozva, hogy a horvát kormány 0,4 százalékos deficit-előrejelzést állított be az idei költségvetésbe.
A Fitch prognózisa szerint a többlet jövőre 0,1 százalékra csökken a ciklikus feltételek kedvezőtlenebbre fordulása miatt.

A hitelminősítő kiemeli ugyanakkor, hogy a besorolási listáján "BBB" osztályzattal szereplő szuverén adósok államháztartási egyenlegének 2019-2020-ra várható mediánértéke mínusz 2,8 százalék.

A Fitch Ratings várakozása szerint a folyamatos államháztartási többletek révén a horvát államadósság-ráta évente 3 százalékpont körüli mértékben csökken, és 2020-ra a hazai össztermék 68,6 százalékára süllyed.

A cég a 2019-2020-as időszakban 2,4 százalékos éves átlagnövekedéssel számol a horvát gazdaságban, hangsúlyozva, hogy jóllehet ez elmarad a "BBB" kategóriás szuverén adósok 3,1 százalékra valószínűsíthető növekedési mediánszintjétől, ahhoz azonban elégséges lesz, hogy a horvát gazdaság kibocsátása 2020-ra ismét elérje a pénzügyi válság előtti szintet.