A Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő stabilról pozitívra javította Lengyelország kilátásait, ami azt jelenti, hogy 33 százalék esélye van egy két éven belüli felminősítésnek - jelentette a Reuters. Mateusz Szczurek pénzügyminiszter üdvözölte a döntést, amely szerinte tükrözi az ország folyamatosan növekvő hitelképességét a pénzpiacokon.

Az S&P arra számít, hogy az ország gazdasági növekedése a tavalyi 3,3-ról idén 3 százalékra lassul, hogy jövőre átlag 3,4 százalékra gyorsuljon. Ebben meghatározó szerepe lehet a belföldi fogyasztásnak, amely idővel átveheti a gazdaság motorjának szerepét az exporttól. A hitelminősítő szerint a költségvetési hiány 2015-ben a kormány által megcélzott 2,5 százalékosnál magasabb lesz, de 3 százalék alatt marad.

A Fitch Ratings megerősítette Lengyelország A mínusz besorolását stabil kilátásokkal. Az indoklás szerint 2014-ben az előző évinek csaknem kétszeresére gyorsult a GDP növekedése, csökkent a munkanélküliség, alacsony az infláció és idén is 3 százalék körüli gazdasági növekedés várható, miközben a költségvetés deficitje az előző évi 3,2 százalékról 2,8 százalékra mérséklődik.