A nemzetközi hitelminősítő jelenleg "BB plusz/B" osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű, devizában és hazai valutában kibocsátott román szuverén adósságot. A román devizaadós-besorolás egy fokozattal van a befektetési ajánlású sáv alsó szélének tekintett "BBB mínusz" osztályzati szinttől, és egy fokkal jobb az S&P által Magyarországra érvényben tartott osztályzatnál.

A Standard & Poor's a román osztályzati megerősítéséhez fűzött pénteki londoni elemzésében közölte: a pozitív kilátás legalább egyharmados esélyt jelez arra, hogy a cég 2014 második felében javítja Románia adósosztályzatait.

A hitelminősítő a román besorolást és a pozitív kilátást alátámasztó erősségek között említi, hogy a román gazdaság az elmúlt öt évben folyamatos kiigazítással átállt a külső kereslet vezérelte növekedési modellre, aminek eredményeként a hazai össztermékhez (GDP) mért külkereskedelmi hiány a 2007-ben mért 14 százalékról az idén várhatóan 3-4 százalékra süllyed.

Az S&P előrejelzése szerint az export részaránya a GDP-ből 2016-ra meghaladja a 45 százalékot a 2009-ben regisztrált 30 százalék után, és ez a folyamat azt jelzi, hogy a javul a román gazdaság költség-versenyképessége a legtöbb kereskedelmi partnerrel szemben.

A Standard & Poor's ebben az összefüggésben kiemeli azt a véleményét, hogy a 2011-ben végrehajtott román munkapiaci reformok javították a román gazdaság rugalmasságát, és elősegítették az átállást az exportvezérelt növekedésre. A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy a működőtőke-beáramlást jogi és bürokratikus bizonytalanságok hátráltatják.

Az S&P várakozása szerint a román kormánynak sikerül tartania az idei évre kitűzött, felülvizsgált 2,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt, ami a hazai össztermékhez mérve 6,5 százalékos konszolidációt jelentene 2009 óta.