Felminősítésre jelölte Szerbiát a Standard & Poor's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Szerbia államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a vártnál jobb szerbiai költségvetési teljesítménnyel indokolva a lépést.
MTI, 2016. december 16. péntek, 20:53
Fotó: Reuters

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette Szerbia hosszú és rövid lejáratú szuverén kötelezettségeinek "BB mínusz/B" besorolását. A hosszú futamidejű szerb államadósság "BB mínusz" osztályzata három fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől. A kilátásjavítás indoklásában a Standard & Poor's kiemelte, hogy módosított előrejelzése alapján a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékának megfelelő államháztartási hiányt vár Szerbiában 2016 végén. A cég eddig 3,2 százalékos idei év végi deficittel számolt.

A vártnál sokkal jobb költségvetési eredmény a magas áfa- és jövedékiadó-bevételekből, a szintén magas nem adójellegű jövedelmekből és a 4G mobilszolgáltatási koncessziók értékesítésének egyszeri bevételeiből ered. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött, három évre szóló, 1,2 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodás szintén elősegítette a jó költségvetési teljesítményt. A cég a 2017-2019-es időszakra 3 százalékon stabilizálódó éves átlagos államháztartási hiányokat valószínűsít a 2011-2016 közötti 5 százalékos éves átlag után.

A Standard & Poor's várakozása szerint az EU-csatlakozási tárgyalások megindulásának hatására a nettó működőtőke-beáramlás a tizenkét havi előrejelzési távlatban teljes mértékben finanszírozza majd a folyómérleg-egyenleg hiányát. Kiemelték a magas államadósságot, amelynek zöme devizaadósság, az ötezer dollárt alig meghaladó fejenkénti GDP-értéket, valamint a monetáris politika korlátozott rugalmasságát. Ez utóbbinak oka a magas nem teljesítő kinnlevőség-állomány mellett az, hogy a szerb bankrendszerben a tranzakciók jórészt euróban zajlanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK