Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "A plusz"-ról egy fokozattal a magasan elsőrendű "AA mínusz" szintre emelte Észtország devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságának besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil - írja az MTI.

A Fitch a felminősítés indoklásában kiemelte, hogy a folyómérleg-egyenleg többlete és a magánszektor folytatódó külső tőkeáttétel-leépítése megerősítette Észtország külső fizetési helyzetét, alátámasztva egyben az észt gazdaság erőteljes nettó külső hitelezői pozícióját, amely 2017 végén elérte a hazai össztermék (GDP) 16,6 százalékát.

Mindeközben - jóllehet az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség emelkedett - javult az észt gazdaság versenyképessége is, tekintettel arra, hogy a kereskedelemben részt vevő szektorokban, különösen a szolgáltatási ágazatban fokozatos eltolódás érzékelhető a magasabb hozzáadottérték-tartalmú export felé.

Mindezek alapján a Fitch Ratings előrejelzése az, hogy a 2018-2019-es időszakban az észt folyómérleg-egyenleg átlagosan 2,7 százalékos GDP-arányos többletben lesz. Ez azonos a cég által az "AA" besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékével.

A Fitch elemzése szerint ugyancsak kulcsfontosságú besorolási erősség a prudens észt költségvetés-kezelési gyakorlat és az általánosságban is hiteles államháztartási keretrendszer.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a hazai össztermékhez mért észt államadósság-ráta mindössze 8,7 százalék, és a cég prognózisa szerint 2020-ig 7,3 százalékra csökken.

Tavaly a GDP-arányos államháztartási hiány alig 0,3 százalék volt, és a Fitch Ratings jelenlegi előrejelzése az, hogy az észt államháztartási egyenleg az idén 0,5 százalékos, jövőre 0,3 százalékos többlettel zár. Az elemzés hangsúlyozza, hogy ezek jobb mutatók, mint amilyeneket a Fitch Ratings az észt államadós-besorolás legutóbbi felülvizsgálatának időpontjában erre az időszakra várt.

Képünk forrás: shutterstock