Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa3"-ról a köztes "Baa2" szint kihagyásával "Baa1"-re javította az ír szuverén adósbesorolást. Az új osztályzat kilátása stabil.

A Moody's módszertanában a "Baa3"-as osztályzat - amelyen a cég a pénteki felminősítés előtt Írországot nyilvántartotta - a befektetési ajánlású besorolási kategória alsó széle, az új ír besorolás, a "Baa1" azonban már csak egyfokozatnyira van az elsőrendű "A" kategóriától.

Az osztályzatjavítás indoklásában a Moody's kiemelte azt a várakozását, hogy az ír gazdaság rövid és középtávon számottevően gyorsabban fog növekedni az euróövezeti átlagnál, és ennek eredményeként jelentősen javultak Írország középtávú adósságpálya-kilátásai is.

A gyorsabb gazdasági növekedés az államháztartási konszolidációt is segíti, és ez stabilan lefelé tartó pályára állítja az államadósság-rátát. Ez volt a Moody's egyik előretekintő kritériuma a további felminősítésekhez, amikor idén januárban visszaemelte Írországot a spekulatív sávból a már befektetési ajánlású "Baa3"-as adósosztályzati szintre - áll a cég pénteki elemzésében.

A ház kiemeli, hogy az ír államháztartási hiány 2014 első négy hónapjában 30 százalékkal kisebb volt a tavalyi azonos időszakban mértnél, miután a kormányzati bevételek az idei költségvetésben kitűzöttnél gyorsabban nőttek, és a munkanélküliség is 14 százalékkal csökkent csak az elmúlt egy évben, ami mérsékelte a költségvetés szociális kiadásait.

Az idei első eredmények alapján tarthatónak látszik az a cél, hogy az államháztartási hiány 2014 egészében a hazai össztermék (GDP) 5 százaléka alatt legyen, és ha 2015-ben sikerül elérni a 3 százalék alatti hiánycélt, Írország 2008 óta először kikerülhet az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól - hangsúlyozza pénteki elemzésében a Moody's.

A nemzetközi hitelminősítők az utóbbi hónapokban sorra javítják a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait.

A Moody's egy hete Portugália államadós-besorolását javította elsősorban a portugál költségvetési és adóssághelyzet javulásával indokolva a lépést. A cég az addigi "Ba3"-ról egy fokozattal "Ba2"-re javította a portugál államkötvény-osztályzatot, és az új besorolást is további felminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette. A Moody's szuverén portugál adósosztályzata mindazonáltal továbbra is a spekulatív - vagyis befektetésre még nem ajánlott - sávban van, kétfokozatnyira a már befektetési ajánlású "Baa" kategória alsó szélétől.

A Fitch Ratings április végén a hosszú lejáratú külső és hazai spanyol államadósság besorolását az addigi "BBB"-ről egy fokozattal "BBB plusz"-ra javította. Spanyolország ezzel egyfokozatnyi közelségbe került a már elsőrendű befektetői "A" osztályzatsávhoz.

A Fitch elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy csökkentek a spanyol hitelképességi kockázatok, mióta a cég legutóbb, 2012-ben leminősítette Spanyolországot.

A Moody's nemrégiben Hollandia és Belgium "Aaa", illetve "Aa3", előtte Németország és Ausztria egyaránt "Aaa" besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra. A cég néhány hete az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg.

A Moody's februárban stabilra javította az addigi negatívról a hosszú és rövid futamidejű olasz államkötvény-kötelezettségek "Baa2/Prime-2" szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a döntést.

A cég e lépések indoklásában rendre hangsúlyozta azt a véleményét, hogy az euróövezeti intézményi keretrendszer javulása nyomán enyhültek a pénzügyi járvány kockázatai a valutaunión belül.