Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelminősítő szervezet szerint a lépést a pénzügyi válság miatti kockázatok csökkenése, a GDP-növekedés helyreállása, az erőteljes exportteljesítmény és a folyó fizetési mérleg javulása, illetve a csökkenő költségvetési deficit indokolta.

Románia hosszú lejáratú külföldi valuta denominálású adósi besorolását "BB+"-ról "BBB-"-ra, míg lej-denominálású hosszú távú adósi besorolását "BBB-"-ról "BBB"-re javította a Fitch. Mindkét osztályzat stabil minősítési kilátásokkal párosul. A szervezet az országra vonatkozó osztályzati plafont "BBB"-ről "BBB+"-ra javította, miközben rövid távú devizaadósi minősítését "B"-ről "F3"-ra emelte.

Ezzel az ország devizaadóssága ismét a befektetésre ajánlott sávba került.

A hitelminősítő értékelése szerint a román gazdaság az idei év elején kezdett el ismét növekedni az uniós tagállamok közül az egyik leghosszabb visszaesését követően. Az első negyedévben éves szinten 1,6 százalékkal nőtt a román GDP. A bővülő export, valamint a csökkenő belső kereslet hatására a 2008. évi 11,6 százalékról 4,2 százalékra esett vissza 2010-ben a folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya - írja a szervezet.

A Fitch kiemeli, hogy fájdalmas, a GDP 5 százalékpontját kitevő kiigazítások után a költségvetés hiánya csökkenő pályára került. A hitelminősítő szerint Románia teljesíti az idei évre tervezett 4,9 százalékos költségvetési deficitszámot. Az előző évben 6,4 százalék, míg 2009-ben 8,5 százalék volt a hiány mértéke. A GDP-arányos államadósság szintje 30,8 százalék volt az előző év végén.

A szervezet ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy további lépésekre lesz szükség a 2012. évi 3 százalékos hiánycél teljesítéséhez, valamint politikai kockázatot jelentenek a 2012. novemberében esedékes parlamenti választások. További veszélyt okozhat a bankok nem teljesítő hitelállománya is: április végén elérte a 13 százalékot, bár a bankrendszer tőkemegfelelési mutatója egészséges, 14,9 százalékot ért el. A Fitch hangsúlyozza, hogy annak ellenére, hogy a román bankrendszer (eszközértékét tekintve) 16 százaléka van görög tulajdonban, a görög állampapíroknak való kitettsége nem jelentős.

Közép távon további osztályzatjavításról akkor dönthet a Fitch, ha a gazdasági növekedés és a reáljövedelmek továbbra is erősek maradnak és ehhez olyan strukturális reformok is párosulnak, amelyek nem okoznak makrogazdasági egyensúlytalanságot.

A minősítésen akkor ronthat a szervezet, ha jelentősen romlik a költségvetési fegyelem, vagy, ha külső sokkok - így a görög anyabankok nehézségei - csökkentenék az ország hitelképességét.

A két másik nagy hitelminősítő közül a Standard & Poor's még mindig a bóvlikategróia "BB+" szinten, míg a Moody's Investor Services éppen fölötte, "Baa3"-on tartja Románia osztályzatát. Mindkét szervezet minősítési kilátásai stabilak.