A hitelminősítő az ország hosszú távú spanyol szuverén adósbesorolását az eddigi BBB-ről egy fokozattal BBB pluszra javította, stabil kilátással.

Az új spanyol államadós-osztályzat már csak egy fokozattal marad el az elsőrendű "A" kategóriától.

Az indoklás szerint Spanyolország 2010 óta két munkapiaci reformprogramot is végrehajtott, és ez javította a szolgáltatási és az exportszektor versenyképességét. A cég ennek alapján - reálértéken - évente átlagosan 2,7 százalékos spanyol gazdasági növekedéssel számol a 2015-2017 közötti időszakban. Ez javított előrejelzés, a hitelminősítő eddig ugyanis erre az időszakra évi átlagban 2,2 százalékos növekedési ütemeket jósolt a spanyol gazdaságban.

A Standard & Poor's számításai szerint ennek alapján, nominálértéken számolva az idén 3,8 százalékos, a következő években 4 százalék feletti növekedési ütemek várhatók a spanyol gazdaságban. A hitelminősítő kiemeli, hogy nominálértéken a spanyol GDP évente átlagosan 0,9 százalékkal csökkent a 2011-2014 közötti időszakban.

Az S&P prognózisait arra a feltételezésre építi, hogy a központi spanyol kormány és a tartományi kormányzatok közötti feszültségek fokozatosan enyhülnek, és Katalónia Spanyolország része marad. Ha Katalónia mégis elszakadna Spanyolországtól, az gyengítené a spanyol adósminőségi mutatókat, köztük az egy főre jutó GDP-értéket, a külső fizetési pozíciót, a kormány pénzügyi helyzetét, és az általános spanyol hitelképességet.

Az utóbbi időszakban ellentétes irányú hitelminősítési döntések születtek az euróövezet nagy gazdaságaival kapcsolatban, jelezve a széttartó növekedési folyamatokat. A minap a Moody's leminősítette Franciaország - Németország után a második legnagyobb eurógazdaság - államadós-osztályzatát, Aa1-ről egy fokozattal, Aa2-re. A lépést elsősorban azzal indokolta, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásai folyamatosan gyengék, és várhatóan az évtized végéig nem is javulnak. A hitelminősítő szerint ezt részben a francia gazdaság versenyképességének és növekedési potenciáljának a globális pénzügyi válság óta tartó eróziója okozza. A Moody's számításai szerint a francia gazdaság potenciális éves növekedése középtávon legfeljebb 1,5 százalék.