BUX
39138

Felminősítették Lettországot

Az S&P felminősítette Lettországot - az indoklás szerint javult az ország versenyképessége, a recesszió a vártnál kisebb károkat okozott és nagyot javult a balti állam folyó fizetési mérlege.

MTI-Eco, 2010. december 7. kedd, 15:45

BB-ről BB+-ra javította Lettország hosszú távú adósbesorolását a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő intézet, a rövidtávú adósbesorolást "B" szinten hagyta az S&P, az ország besorolási kilátása stabil.

A hitelminősítő közleményében kifejti, hogy a recesszió kisebb kárt okozott az ország közpénzügyi helyzetében, mint amire számítani lehetett. A 2007-2009 között bekövetkezett 35 százalékos keresletcsökkenéshez képest meglepően rugalmasnak bizonyult a lett gazdaság.A fajlagos munkaerőköltségek 25 százalékkal mérséklődtek a bérek névértékének csökkenése és az elbocsátások következtében. Ez hozzájárult az ország versenyképességének helyreállításához.A kereskedelmi szektor vállalatai sikeresen álltak át a külső kereslet kielégítésére, különösen a skandináv államokkal, Németországgal és Oroszországgal javult a külkereskedelem. A 2007-ben tapasztalt 22 százalékos GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiányt követően idén már várhatóan 5 százalék többletet ér el Lettország. A kivitel 30 százalékkal bővülhet idén, bár a jelentős javulásban szerepe van az alacsony bázisidőszaki adatnak.Lettország pénzügyminisztere, Andris Vilks közleményben üdvözölte a hitelminősítő döntését, s kifejtette: ez egy fontos üzenet a befektetőknek és azt mutatja, hogy a gazdaságunk fejlődik.