A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a lett szuverén kötvényadósság besorolását, és az új osztályzaton is további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást hagyott érvényben. A lépés azt jelenti, hogy Lettország államadós-besorolása a Moody's listáján elmozdult a még befektetési ajánlásúnak tekintett "Baa" sáv alsó széléről, és a cég nyitva hagyta az újabb osztályzatjavítás lehetőségét.

Ellenállóképes növekedés

Indoklásában a hitelminősítő kiemelte, hogy a lett gazdaság az elmúlt két év során, éves átlagban 5,5 százalékkal növekedett. A cég előrejelzése szerint Lettország növekedési üteme az idén is meghaladja a legtöbb EU-társállam gazdaságáét. Ráadásul a lett gazdaság növekedése az euróövezeti válsággal szemben is ellenállóképesnek bizonyult, fő hajtóereje pedig a hazai kereslet élénkülése mellett az export robusztus növekedése, amelyet a gazdaság javuló versenyképessége vezérel.

Az infláció alacsony, a folyómérleg-hiány pedig az EU-folyósítások és a közvetlen külföldi befektetések révén kezelhető mértékű. Mindez kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést eredményez - áll a Moody's péntek esti londoni elemzésében.

A cég szerint a felminősítés másik fő tényezője a lett közfinanszírozási rendszer növekvő ellenálló képessége. Jóllehet az IMF/EU-program 2011 végén befejeződött, a lett kormány folytatta a közfinanszírozási konszolidációt, a hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékára csökkentve tavaly az államháztartási hiányt. Ez a kitűzött célnál is alacsonyabb deficit, és meredek csökkenést jelent 2009 óta, amikor a hiány még a GDP-érték 9,7 százalékát tette ki.

A konszolidációs folyamat stabilizálta az államadósság-rátát is, amely a Moody's becslése szerint tavaly a lett GDP 42 százaléka volt, vagyis messze elmaradt a maastrichti 60 százalékos felső tűréshatártól.

Jöhet az euró?

A Moody's szerint a javított lett osztályzatra érvényben hagyott pozitív kilátás tükrözi az euró bevezetésére irányuló kormányzati szándékot. A cég felidézi, hogy a lett kormány március 5-én nyújtotta be hivatalosan euróövezeti csatlakozási folyamodványát.

Jóllehet Lettország euróövezeti felvétele nem eldöntött tény, a Moody's véleménye szerint azonban a lett csatlakozás csökkenteni fogja Lettország fogékonyságát az eseménykockázatokra, különösen egy esetleges valutaválságra. Lettország eurótagságának hosszú távú előnyei felülmúlják annak kockázatát, hogy a lett kormánynak esetleg részt kell vennie euróövezeti pénzügyi mentőprogramokban - áll a hitelminősítő elemzésében.

Lettországot novemberben egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is felminősítette, szintén a gazdaság erőteljes növekedési kilátásaival indokolva a döntést. A Fitch akkori elemzése szerint reális az esélye annak, hogy Lettország 2014-től az euróövezet tagja lehet. A Fitch Ratings a hosszú futamidejű lett szuverén devizaadósság kockázati osztályzatát az addigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal "BBB"-re, a hazai valutában kibocsátott hosszú lejáratú államadósság minősítését ugyancsak egy fokozattal, "BBB"-ről "BBB plusz"-ra emelte. A Fitch szintén pozitív kilátást hagyott érvényben Lettország javított hosszú futamú osztályzatain.