Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot vezető kormánykoalíció nagy pártja, a Jog és Igzaságosság (PiS) elnöke, az ország tényleges irányítója újabb megbeszélésre hívta Zbigniev Ziobrót, a Szolidáris Lengyelország párt elnökét, igazságügyi minisztert, hogy tisztázzák nézeteltéréseiket - tudósított a gazeta.pl. A kis párt tagja a koalíciónak, de nem szavazta meg a kormány állatvédelmi-törvényjavaslatát, ami szakértők szerint csak ürügy volt Ziobrónak arra, hogy konfliktust generáljon Kaczynskivel, akitől át akarja venni a lengyel radikális jobboldal vezetését.

Az összecsapás kormányválságot okozott: a PiS parlamenti frakcióvezetője, Ryszard Terlecki szerint a szavazás után gyakorlatilag már nem is létezik a kormánykoalíció. A bizonytalan helyzetnek egyelőre nincs vége, Kazcynski még nem döntött arról, hogyan tovább. Állítólag - egyes lapok és portálok szerint - szerdán oldódhat meg a helyzet. Minden médium hivatkozik az onet.pl hétfői értesülésére, amely szerint - bár a forrás ismeretlen - Kaczynski már eldöntötte Ziobro menesztését, s ezzel a kormánykoalíció felbontását. Ziobró hétfői sajtótájékoztatóján kiállt a koalíciós kormányzás folytatása mellett.

Az, hogy PiS vezetője újabb találkozóra hívta az igazságügyi minisztert, arra utal, hogy az ország ura még hezitál. Több sajtóorgánum nem hivatalos forrásai szerint Ziobrónak nagyon kemény feltételeket kell teljesítenie ahhoz, hogy pártja a koalícióban maradhasson. A PiS vezetősége hétfő délután válságtanácskozást tartott, ám erről semmi sem szivárgott ki. A párt szóvivője csak annyit közölt, hogy a megbeszélésen határozott megoldásról született döntés, és erről időben tartanak sajtókonferenciát.

Ami a nyílt összecsapáshoz vezető törvényt illeti, tavaly a szőrmék és bőrök exportja Lengyelországból 817 millió zloty bevételt hozott az államnak. Az állatvédelmi törvény szigorítása miatt a szőrmeágazatnak 12 hónap alatt be kell szüntetnie tevékenységét Lengyelországban. A lehetséges kártérítés összegét, amit a pórul járt tenyésztők és ügyfeleik kérhetnek 2,7 milliárd zlotyra becsülik. (Ez 217 milliárd forint, a budapesti 4-es metró építési költségének közel fele.) Lengyelország jelenleg Dánia után a második legnagyobb nutria- és rókabőr termelő az unióban.