Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csehek nyugdíja két részből áll: az egyik a stabil, mindenki számára egyenlő rész, míg a másik a korábban ledolgozott évek és a reális jövedelem alapján kiszámított. Ez mindenkinél nyilvánvalóan más és más - idézi az MTI.

A nyugdíj stabil része, amely mindenki számára azonos és amelyet az országos átlagbérből számítanak ki, a módosítás alapján az eddigi kilenc százalékról tíz százalékra emelkedik. A jelenlegi kilenc százalék 2700 koronát (32 400 forint) tesz ki. A kormány ezt az összeget a jövő évben egyszeri módon 3000 koronára (36 000 forint) emeli.

Ezzel párhuzamosan a volt személyi jövedelem súlya a nyugdíjban egy százalékkal csökken. Elemzők szerint ennek az lesz a következménye, hogy az alacsony nyugdíjak valamivel gyorsabban fognak nőni a jövőben, mint a magas nyugdíjak.

A nyugdíjak értékét minden évben átszámolják. Amennyiben a reálbérek és az árak legalább öt százalékkal emelkednek, hasonló módon emelkednek januártól a nyugdíjak is.

Pénzügyi szakértők szerint a nyugdíjak a jövő év januárjában a kormány általi egyszeri 300 koronás (3600) juttatás mellett átlagban további 600 koronával (7200 forint) fognak emelkedni.

A cseh államkasszát a nyugdíjak jövő évi emelése összesen mintegy 35 milliárd koronával fogja terhelni. Csehországban 2017 végén az országos havi átlagbér 29 496 korona (353 952 forint) volt. Az öregségi nyugdíjak átlagos havi értéke 11 850 koronát (142 200 forint) tett ki.

Képünk forrása: Shutterstock