Felpörgött a cseh infláció

Februárban az éves infláció 2,7 százalékra emelkedett Csehországban a januári 2,5 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatalra az MTI.
Szabó Dániel, 2019. március 11. hétfő, 13:57
Fotó: Getty Images

A statisztikusok szerint az infláció gyorsulását leginkább az élelmiszerek és a lakhatási költségek árának emelkedése befolyásolta.

Az előző hónaphoz viszonyítva februárban átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az élelmiszerek és az alkoholmentes üdítők árai a januári mérsékelt csökkenés után februárban 1,3 százalékkal emelkedtek. Nagymértékben, majdnem 60 százalékkal emelkedett a burgonya ára, és 25 százalékkal a friss zöldség ára. A tömény alkoholos italok 4,5 százalékkal, a sör 2,5 százalékkal, a dohánytermékek pedig 4,3 százalékkal voltak drágábbak februárban, mint egy éve.

Ami a lakhatási költségeket illeti az áram ára 8,9 százalékkal, a földgázé 3,6 százalékkal, a melegvíz szolgáltatásé pedig 4,2 százalékkal emelkedett. A lakbérek átlagban 3,8 százalékkal voltak magasabbak. A ruházati cikkek ára februárban 3,2 százalékkal csökkent, a januári 2,4 százalékos csökkenés után. Az üzemanyagok ára csak 0,1 százalékkal emelkedett. Havi összehasonlításban szintén az élelmiszerek ára növekedett, a zöldségeké, például 7,6 százalékkal.

Itthon a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

HOZZÁSZÓLÁSOK