Felpörgött a japán gazdaság

Az idei első negyedévben a vártnál nagyobb ütemben, 2,2 százalékkal nőtt a japán hazai össztermék (GDP) éves összevetésben - derült ki a japán kormány csütörtökön közzétett előzetes adataiból.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 11. csütörtök, 08:01
Fotó: Reuters

A GDP ezzel már az ötödik egymást követő negyedévben nőtt, elsősorban az export és a lakossági fogyasztás bővülésének a hatására. Elemzők az idei első negyedévre szerényebb, 1,7 százalékos gazdasági növekedésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévi 1,4 százalékos növekedés után.

A március végén lezárt három hónapban a GDP 0,5 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, amikor 0,4 százalékos gazdasági növekedést jegyeztek fel - írja az MTI.

A japán GDP mintegy 60 százalékát kitevő belső fogyasztás 0,4 százalékkal, az export pedig 2,1 százalékkal nőtt negyedéves összehasonlításban, miközben a beruházások 0,2 százalékkal bővültek.

Még nem végleges adatok szerint a március végével záródott japán pénzügyi évben 1,3 százalékkal nőtt a GDP. (A vártnál is lendületesebben kezdte az évet a magyar gazdaság.)

HOZZÁSZÓLÁSOK