A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt előzetes adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 1,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Elemzők mérsékeltebb, 1,4 százalékos emelkedésre számítottak a novemberben mért 1,1 százalék után - írja az MTI.

Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékos volt a növekedés, összhangban az elemzői várakozásokkal. Novemberben havi összevetésben még 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) decemberben 1,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,6 százalékkal nőtt, miközben elemzők 1,4, illetve 0,4 százalékos növekedést vártak.

Novemberben az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 1,2 százalékkal nőtt, havi szinten viszont 0,8 százalékkal csökkent.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikájára.

Az ECB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

A gyorsuló ütem dacára decemberben már a nyolcadik egymást követő hónapban maradt el az ECB inflációs célszámától az uniós harmonizált árindex Németországban, ami jól mutatja, hogy milyen hatalmas kihívásokkal néz szembe Christine Lagarde, az ECB új elnöke az euróövezeti jegybank fő feladatának, az árstabilitás fenntartásának megvalósításában.