Az olasz statisztikai hivatal (Istat) hétfőn kiadott jelentése szerint májusban 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz és az előző év azonos időszakához képest is. Elemzők arra számítottak, hogy havi szinten 0,1 százalékkal esik vissza az ipar teljesítménye az áprilisi 0,4 százalékos növekedés után.

A május 31-ével zárult három hónapban az ipari termelés 0,1 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest.

Olaszországban az ipari termelés és a hazai össztermék (GDP) szoros összefüggést mutat.

Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága 2015 elején lépett ki a három éve tartó recesszióból, de a növekedés lassult és erőtlen maradt tavaly. Az idei első negyedévben 0,3 százalékkal gyarapodott a GDP az előző negyedévhez képes, de az Istat számításai szerint a növekedés üteme valószínűleg kisebb lesz a közeljövőben.

Az olasz kormány a hivatalos előrejelzés szerint arra számít, hogy a tavalyi 0,8 százalékos növekedés után idén 1,2 százalékkal emelkedik a gazdaság teljesítménye. Több miniszter is arra figyelmeztetett, hogy a prognózist valószínűleg rontani kell, miután a brit szavazók többsége Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszüntetésére voksolt a júniusi népszavazáson.

Az Olasz Gyáriparosok Szövetsége (Cofindustria) júliusi előrejelzésében az idei évre már csak 0,8 százalékos, a jövő évre pedig 0,6 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített.